« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 9 mjeseci i 11 dana

Dogodilo se na današnji dan - 18. srpnja

Pape proglašeni nepogrešivima, izašao Mein Kampf, osnovan Intel

Dogodilo se na današnji dan 18. srpnja
Dogodilo se na današnji dan 18. srpnja (Arhiva)
Više o

Nelson Mandela

,

Hunter S. Thompson

,

dogodilo se na današnji dan

,

rođendani slavnih osoba

,

rođeni na današnji dan

,

18. srpnja

,

rođeni 18. srpnja

,

William Makepiece Thackeray

,

Jevgenij Jevtušenko

Pape kroz povijest nisu uvijek opravdavali svoje mjesto među vjernicima, no nepogrešivost pape uvedena je tek na Prvom vatikanskom koncilu na današnji dan 1868. godine. Koncil je sazvao papa Pio IX, i to zbog rastućeg utjecaja racionalizma, liberalizma i materijalizma na filozofsko promišljanje svijeta tog vremena.

Vrijeme provedeno u zatvoru često se koristi za refleksiju i razmišljanje, iz čega obično nastaju knjige. Neke bolje, neke lošije, a ima i zastrašujućih. Nakon neuspjelog puča protiv Hindenburga, Adolf Hitler završio je u zatvoru i, nemajući pametnija posla, svoje je bolesne ideje diktirao u pero svom pobočniku Rudolfu Hessu. Od toga je nastao Mein Kampf, čije je prvo izdanje ugledalo svjetlo dana na današnji dan 1925. godine.

Bilo je i vedrijih događanja na današnji dan. Jedan od zabavnijih dogodio se 1955. godine u kalifornijskom Annaheimu, gdje je službeno otvoreni prvi Disneyev zabavni park. I dalje ga se kolokvijalno naziva Disneyland, i jedini je od zabavnih parkova te kompanije kojeg je osobno dizajnirao čarobnjak animacije Walt Disney.

Najveća svjetska tvrtka za proizvodnju čipova za računala, Intel, osnovana je na današnji dan sada daleke 1968. godine u kalifornijskoj Santa Clari. Nakon početnih poteškoća i komplikacija, Intel je procvao kada je počeo proizvoditi procesore za x86 računala pokretana operativnim sustavom Microsoft DOS, a dolaskom Windowsa Intel je uspio pomesti konkurenciju u segmentu procesora.

Od slavnih osoba rođenih na današnji dan vrijedi spomenuti britanskog književnika Williama Makepiece Thackeraya, južnoafričkog borca protiv apartheida i predsjednika države Nelsona Mandelu, ruskog pjesnika Jevgenija Jevtušenka i američkog novinara Huntera S. Thompsona.

18.07.2023. 00:02:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    18.07.2022. 08:31
    Otvaranje disneylanda
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh