« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 sati i 39 minuta
SAVJETI

Jedan od boljih doručaka bez kolesterola

Znamo da je kolesterol loša stvar za vas, a pogotovo kad ste već u nekim godnama kad bi stvarno trebali početi paziti na svoje zdravlje...

Voće za doručak!
Voće za doručak! (Arhiva)
Više o

hrana

,

doručak

,

zdrava hrana

Visoki kolesterol može uzrokovati brojne visokorizične zdravstvene probleme, poput srčanog i moždanog udara. Osim lijekovima, jedan od načina kako se kolesterol može kontrolirati jest prehranom. Znanstvenici s Harvard Medical School otkrili su koje bi četiri vrste hrane ljudi koji pate od ovog stanja trebali jesti za doručak kako bi smanjili razinu kolesterola.

Kako prenosi britanski Express, na popisu izdvojenih namirnica nalaze se: zob, grah, određeno voće te hrana obogaćena sterolima i stanolima. 

U svojim istraživanjima otkrili su da bi povećanje unosa topivih vlakana moglo pomoći u smanjenju vrste kolesterola koja se zove lipoprotein niske gustoće, koji se naziva i "lošim" kolesterolom. Nadalje, objasnili su da topiva vlakna mogu "vezati" kolesterol u probavnom sustavu i ukloniti ga iz tijela. 

Zašto su ove namirnice dobre za konzumaciju?

Prema Harvard Health Publishing, "prvi laki korak za snižavanje kolesterola je zdjelica zobene kaše ili hladnih žitarica na bazi zobi za doručak", prenosi Express. Ovaj obrok omogućit će odmah ujutro unos jednog do dva grama topivih vlakana.

Osim znanstvenika s Harvarda, s dobrobitima zobi slažu se i stručnjaci Klinike Mayo koji ističu da "zobena kaša ima topiva vlakna koja smanjuju kolesterol lipoproteina niske gustoće".

Kao i zob, grah je posebno bogat topivim vlaknima, a znanstvenici s Harvarda ističu da tijelu treba neko vrijeme da probavi grah, što znači da ćete dulje ostati siti nakon obroka.

Nadalje, voće bismo trebali jesti iz više razloga, ne samo zbog snižavanja razine kolesterola, već je ono odličan i zdrav dodatak svakom doručku. Za snižavanje kolesterola znanstvenici posebno preporučuju jesti jabuke, grožđe, jagode i agrume. 

"Ovo voće je bogato pektinom, vrstom topivih vlakana koja snižavaju loš kolesterol", istaknuli su znanstvenici za Express.

Kao posljednju vrstu hrane koju treba češće jesti, znanstvenici s Harvarda izdvojili su namirnice obogaćene sterolima i stanolima, točnije granolu, margarin i sok od naranče.

"Steroli i stanoli ekstrahirani iz biljaka smanjuju sposobnost tijela da apsorbira kolesterol iz hrane. Uzimanje dva grama biljnih sterola ili stanola dnevno može smanjiti loš kolesterol za oko 10 posto", zaključuju oni

 

27.07.2024. 08:29:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    27.07.2024. 13:35
    Kolesterol ubija
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh