« Znanost
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
ALOHA

Nova pobjeda briljantnog mladog matematičara Patrika Čudića

Patrik Čudić iz Zagreba četvrti je put postao prvak Hrvatske u mentalnoj aritmetici ALOHA

Patrik Čudić
Patrik Čudić (Arhiva)
Više o

Patrik Čudić

,

ALOHA

Na državnom natjecanju koje je tijekom vikenda održano u Zagrebu, Čudić je ostvario sjajan rezultat te opravdao nadimak „Čudo od djetata" koji ga u javnosti prati godinama.

Patrik Čudić najbolji je bio među osnovnoškolcima, a Petar Andačić među predškolarcima. Obojica mentalnu aritmetiku treniraju u ALOHA centru Zapruđe. Prvome je trenerica Zvjezdana Budoš Mlinac, a drugome Ljiljana Kolenković.

U natjecanju je sudjelovalo gotovo tisuću dječaka i djevojčica iz cijele zemlje. Natjecali su se u 22 kategorije. Pobjednici u 10 kategorija su iz Zagreba, a u 5 iz Pule. Odličja su otišla i u Krapinu, Koprivnicu, Bjelovar, Slavonski Brod, Osijek i Vinkovce.

Drago nam je da diljem Hrvatske sve mlađa djeca otkrivaju mentalnu aritmetiku te u njoj ostvaruju odlične rezultate. Matematika im je odlična polazišna točka za mnoge znanosti. ALOHA je program zasnovan na abakusu koji potiče razvoj mozga na način da stimulira obje njegove polutke i pridonosi njihovu ožičavanju te povećanju dugoročne i kratkoročne memorije. Predivno je pratiti uspjehe naših mladih aritmetičara kroz život te znati da smo tome malo doprinijeli. Iz godine u godinu djeca su sve bolja. U pet minuta rješavaju 70 zadataka i to veliku većinu točno. Drago nam je vidjeti da će Patrik imati sjajne nasljednike", kazala je dr. sc. Branka Novosel, osnivačica Otvorenog učilišta Littera koja je Alohu donijela u Hrvatsku.

Patriku Čudiću čestitala je na izvanrednom uspjehu te izrazila žaljenje što se zbog pandemije novog koronavirusa ni ove godine neće održati svjetsko natjecanje u mentalnoj aritmetici ALOHA. Naime, briljantan je jedanaestogodišnjak dva puta bio svjetski prvak. Odličja je osvojio u Rusiji i Kini.

Znajući da nema svjetskog natjecanja ovaj sam se put borio protiv samoga sebe. Budući da upravo završavam cijeli ALOHA kurikul, ovo mi je posljednje natjecanje kao aktivnom polazniku programa. Sada tražim neke nove izazove", rekao je Patrik Čudić.

Uz ljubav prema matematici trenutačno razvija i onu prema programiranju. Kao član Zagrebačkog računalnog saveza već uspješno stvara kodove pomoću kojih rješava složene matematičke zadatke.

07.06.2022. 12:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh