Svijet
VAKCINA

Europa na velikim iskušenjima

objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana

Nijemac Joachim ima 88 godina. Živi sam u unajmljenom stanu u Hamburgu sa svojom suprugom koja ima 85 godina. Joachim ima dijabetes tipa 2, njegovoj supruzi je prije nekoliko godina… više »

MJERE

U Europi raste nezadovoljstvo zbog restriktivnih mjera

objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana

Nizozemska: Sukobi zbog policijskog sata „Korona-neredi" najviše su pogodili Nizozemsku. U toj zemlji vlada veliko nezadovoljstvo zbog uvođenja noćnog policijskog sata koji je na… više »

Dogodilo se na današnji dan - 27. siječnja

objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana

Kraj devetnaestog stoljeća bio je razdoblje prilično velikog napretka znanosti, a uobičajene dnevne stvari na koje smo navikli prijavljivane su u patentne urede gotovo svakodnevno. Tako je na… više »

NAPOKON

Uvedena povratna naknada za još jednu vrstu ambalaže

objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana

Prema izmjenama Uredbe o gospodarenju otpadom, od 1. siječnja ove godine uvedena je povratna naknada za ambalažu pića u jednokratnoj plastičnoj, staklenoj i metalnoj ambalaži od dva decilitra… više »

TRAGEDIJA

Drastično smanjenje broja divljih pčela

objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana

To ne znači da su određene vrste pčela izumrle, već su postale toliko rijetke zbog čega ih je gotovo nemoguće proučavati u prirodi, piše Guardian. Divlje pčele, a poznate su… više »

NEJEDNAKOST

Oxfam kritizira „virus nejednakosti“

objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana

Svake godine kada se svjetski moćnici okupe u švicarskom Davosu, na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF), nevladina organizacija Oxfam pripremi studiju o (rastućoj) nejednakosti u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 26. siječnja

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Australija je kolonizirana kao egzil za najgore britanske kriminalce koje je kruna željela što dalje od svojih granica, no uskoro su počeli stizati i prvi naseljenici u potrazi za… više »

COOL

Stigla je Zemljoteka

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Zemlja je čudesno mjesto. Jedina je planeta u galaksiji koja podržava život, a znanstvenici procjenjuju da je ona dom za čak 300.000 biljaka, 600.000 različitih vrsta gljiva te oko 10… više »

PRIČE

Tri audio priče o moru, ljudima i budućnosti

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Društvo galopira, a s njim promjene u morima i oceanima. Što su promjene vidljivije to su uzroci kompleksniji, a veze između njih sve isprepletenije. Kakve veze ima… više »

VEGANUARY

Veganuary poziva na izlaganje o biljnim proteinima

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Koronavirus nije zaustavio udrugu Prijatelji životinja da bude i dalje vrlo aktivna pa iz Udruge najavljuju edukativno besplatno izlaganje o prednostima biljnih bjelančevina, koje će se… više »

SJAJNO!

Nova metoda za učinkovitu razgradnju PET plastike

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Najnoviji rezultati istraživanja kemičara Instituta Ruđer Bošković (IRB) pokazuju da mehanokemijsko mljevenje i starenje, kao dvije komplementarne tehnike u čvrstom stanju, pri sobnoj… više »

ZAPAMTITE!

Mjere protiv korone potiču kratkovidnost

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Vidite? Opet gledate na ekran, sada da bi pročitali ovaj tekst! Još uvijek dobro vidite ili vam se vid u posljednje vrijeme pogoršao? Zbog lockdowna, online-nastave i… više »

Dogodilo se na današnji dan - 25. siječnja

objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana

Na današnji dan 1554. godine osnovan je São Paulo, najbogatiji brazilski grad, najnapučenije područje južne hemisfere te sedma po veličini metropola svijeta u kojoj na… više »

STVARNO?

Češki Pirati uskoro vladajuća stranka?

objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana

Ako je vjerovati anketama onda su oni u međuvremenu druga najomiljenija politička stranka u Češkoj Republici. Sigurno je sljedeće: Češka piratska stranka ili skraćeno Pirati sa… više »

Dogodilo se na današnji dan - 24. siječnja

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

Sumanuti rimski car Gaius Caesar, znan i kao Kaligula, nakon što je konja proglasio rimskim senatorom i zapalio cijeli grad, prema legendi skladajući stihove uz liru pritom, dojadio je… više »

skrolaj na vrh