Svijet
IZBORI

Tirkizno s malo zelenog?

objavljeno prije 14 dana i 8 sati

Hoće li Sebastian Kurz navući dirndl? Tradicionalna ženska nošnja omiljena u Austriji i Bavarskoj obično je veselih boja pa su analitičari dirndl-koalicijom nazvali moguću suradnju… više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. listopada

objavljeno prije 14 dana i 16 sati

Na današnji dan 331. pr. Kr. Aleksandar Veliki porazio je perzijsku vojsku u bitci kod Gaugamele. Makedonski generali htjeli su noću zateći Perzijance nespremne, no Aleksandar je… više »

KOMENTAR

Crkva prihvaća odgovornost za zlostavljanja

objavljeno prije 15 dana i 4 sata

Bilo je važno ono što su njemački biskupi Katoličke crkve na Glavnoj jesenjoj skupštini u Fuldi raspravljali o obeštećenju žrtava zlostavljanja od strane crkvenog klera.… više »

PROŠIRENJE

Bundestag za početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom

objavljeno prije 15 dana i 8 sati

Odluka o odobravanju početka pregovora Europske unije sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom izazvala je povremeno žustru raspravu među zastupnicima u njemačkom Bundestagu. Ta rasprava okončana… više »

Dogodilo se na današnji dan - 30. rujna

objavljeno prije 15 dana i 16 sati

Na današnji dan 1452. izdana je Gutenbergova Biblija, jedna od prvih knjiga koje su tiskane u Europi. Johannes Gutenberg bio je njemački tiskar i izumitelj tipografije u Europi. Iako… više »

ČESTITAMO

Slavi se Roš Hašana

objavljeno prije 15 dana i 22 sata

Roš hašana, značenja glava godine, početak godine, židovska je Nova godina. Teče od zalaska sunca jednog dana sve do zalaska sunca dva dana poslije. Ova svetkovina govori o… više »

Globalno zatopljenje
TUŽNO

Globalno zatopljenje prvo je u 2000 godina

objavljeno prije 16 dana

Brzina i obuhvat sadašnjeg globalnog zatopljenja premašuje slične događaje u proteklih 2000 godina, navode znanstvenici i njihovi radovi trebaju razuvjeriti i najtvrdokornije… više »

Dogodilo se na današnji dan - 29. rujna

objavljeno prije 16 dana i 16 sati

Godine 1066. iskrcavanjem normanskih trupa kod Pevenseya počela je borba za englesko prijestolje na koje je pravo polagao Vilim, vojvoda od Normandije. Vilim je osvojio vlast nekoliko tjedana… više »

UPS!

Ledenjak na Mont Blancu pred urušavanjem

objavljeno prije 17 dana i 4 sata

Dvije ceste na talijanskoj strani Mont Blanca su zatvorene zbog bojazni od urušavanja dijelova ledenjaka, upozorile su u srijedu lokalne vlasti. Oko 250.000 prostornih metara leda… više »

DA?!

Berlin skreće na Trumpov kurs

objavljeno prije 17 dana i 8 sati

Savezna Vlada Njemačke je načelno veoma kritički nastrojena prema politici američkog predsjednika Donalda Trumpa. Posebno kada se radi o pitanjiam rata i mira. Trump je prošle… više »

Dogodilo se na današnji dan - 28. rujna

objavljeno prije 17 dana i 16 sati

Iskrcavši se kraj Bulverhythea u Sussexu s oko 8.500 vojnika normanski vojvoda William I. Osvajač 1066. godine započeo je pothvat koji je u povijesti ostao zabilježen kao zadnja… više »

SVJETSKI DAN

Veganskim jelom do posjeta utočištu

objavljeno prije 18 dana i 2 sata

Albert Einstein, slavni fizičar i dobitnik Nobelove nagrade, još je u prošlome stoljeću dalekovidno izjavio: „Ništa neće toliko pomoći ljudskome zdravlju niti… više »

UN

Klimatske promjene pogodit će sve

objavljeno prije 18 dana i 6 sati

Srežite emisije stakleničkih plinova ako ne želite gledati kako zbog rasta razine mora gradovi nestaju, rijeke presušuju, a život se urušava u moru, oštro su u srijedu… više »

NAGRADE

Alternativna Nobelova nagrada: Greta Thunberg među dobitnicima

objavljeno prije 18 dana i 8 sati

Kategorije u kojima se dodjeljuje Nobelova nagrada nisu bile dovoljne Jakobu von Uexkellu kako bi se progovorilo o stvarnim izazovima s kojima se čovječanstvo suočava. Njemačko-švedski… više »

Dogodilo se na današnji dan - 27. rujna

objavljeno prije 18 dana i 16 sati

Opsada Beča ili Prva bitka kod Beča započela 27. rujna 1529., kada je osmanlijska vojska predvođena sultanom Sulejmanom Veličanstvenim, prodrla najzapadnije u Srednju Europu. Osmanlijska… više »

Bilić Vision Oftalmologija
skrolaj na vrh