Svijet nema prethodne stranice
COOL

Autonomna plovila u službi zaštite Jadranskog mora

objavljeno prije 7 sati i 6 minuta

Projekt BRIGANTINE, koji je započeo u lipnju 2024., financira Europska unija putem programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska, a konzorcij okuplja stručnjake iz Italije i… više »

MOLIM?!

Emisije metana alarmantno rastu

objavljeno prije 9 sati i 30 minuta

Unatoč globalnim naporima da se smanje emisije, razine metana dosegnule su najvišu točku u najmanje 800.000 godina, što količinu za klimu štetnih emisija, stavlja znatno… više »

EH, DA...

Utjecaj klimatske krize

objavljeno prije 12 sati

Znanstvenici su otkrili da morski psi napuštaju svoje domove na koraljnim grebenima dok se istovremeno oceani nastavljaju zagrijavati zbog klimatske krize. To bi moglo imati negativne… više »

EH...

Ne štitimo dovoljno more od samih sebe

objavljeno prije 15 sati i 16 minuta

Kako bi zaustavila kontinuirano propadanje morskih ekosustava i posljedicama po život, Europska planira zaštititi 30 posto morskih područja (zaštićena morska područja ili MPA).… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. rujna

objavljeno prije 23 sata i 6 minuta

Michelangelov David rađen od 1500. to 1504., remek-djelo je kiparstva renesanse i jedno od Michelangelova dva najveća kiparska djela, zajedno s Pietom. Sám David smatra se jednim od… više »

GLOBALNO ZATOPLJENJE

Biseri će se uzgajati u Italiji?!

objavljeno prije 1 dan i 11 sati

Krajem 2023. prvi primjerci biserne školjke (Pinctade radiate), udomaćene u Crvenom moru, primijećeni su u Zaljevu pjesnika, popularnoj turističkoj destinaciji stotinu kilometara od… više »

12. rujna

Dogodilo se na današnji dan - 12. rujna

objavljeno prije 1 dan i 23 sata

Ljudima često genijalne ideje padaju na pamet na najčudnijim mjestima, pa je tako današnji dan 1933. godine definitivno ušao u najuži izbor za najluđi dan u godini. Naime,… više »

EH, DA...

Gdje prijete prirodne katastrofe?

objavljeno prije 3 dana i 6 sati

Potresi, erupcije vulkana, suše. Tajfuni i poplave. Na Filipinima takvi prirodni događaji pripadaju u svakodnevicu. Tajfun Yagi je nedavno izazvao izlijevanje rijeka, velika… više »

?!

Kazne zbog slabe potražnje za električnim automobilima?!

objavljeno prije 3 dana i 9 sati

Proizvođači automobila u EU moraju iduće godine dodatno smanjiti emisiju ugljičnog dioksida, s ovogodišnjih 116 grama na 94 grama po kilometru. "Ako električna vozila ostanu na… više »

GREENPEACE

Greenpeacova akcija protiv NEK2

objavljeno prije 3 dana i 15 sati

Aktivisti Greenpeacea iz osam zemalja, uključujući i Hrvatsku, danas su na međunarodnoj stručnoj nuklearnoj konferenciji "NENE" u slovenskom Portorožu poručili "Nuklearna bajka, skupa… više »

Dogodilo se na današnji dan - 10. rujna

objavljeno prije 3 dana i 23 sata

Simon Bolivar, vojskovođa i državnik, 10. rujna 1823. izabran je za predsjednika Perua. Taj borac za nezavisnost u trogodišnjem ratu za oslobođenje Južne Amerike prešao je Ande,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. rujna

objavljeno prije 3 dana i 23 sata

Henry Hudson engleski je morepolovac koji je najpoznatiji po istraživanju područja oko današnjeg New Yorka početkom 17. stoljeća kako bi pronašao zapadni put do Indije. 11.… više »

STVARNO?

Rast solara u Poljskoj i Mađarskoj

objavljeno prije 4 dana i 15 sati

Proizvodnja električne energije iz solarnih farmi raste brže u srednjoistočnoj Europi nego u drugim dijelovima Europe, uvelike premašujući stope rasta zabilježene u bogatijim i… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. rujna

objavljeno prije 4 dana i 23 sata

Nakon što je Škotska u 14. stoljeću izborila nezavisnost od Engleske, sukobi tih dvaju naroda trajali su stoljećima. Težak poraz Škoti su pretrpjeli 9. rujna 1513. u… više »

SAVJETI

Kakve bi još baterije mogle doći u obzir?

objavljeno prije 5 dana i 14 sati

Punive baterije su jedna od ključnih tehnologija za smanjenje antropogenih emisija stakleničkih plinova. Omogućuju skladištenje električne energije kako bi se povećala fleksibilnost… više »

skrolaj na vrh