« Seks
objavljeno prije 2 sata i 25 minuta
MMMM

Zdjelično dno i orgazmi

Medicinska stručnjakinja brenda INTIMINA, dr. Margo Kwiatkowski, objašnjava važnost mišića zdjeličnog dna, njihovu povezanost s orgazmom i najčešće probleme s kojima se suočavaju žene s oslabljenim zdjeličnim dnom

Kako sve do orgazma?
Kako sve do orgazma? (Intimina)
Više o

orgazmi

,

zdjelično dno

Zdjelično dno je mreža mišića, ligamenata i vezivnog tkiva koja drži vaše organe sigurnima unutar zdjelice. Ti organi uključuju mjehur, vaginu, maternicu i crijeva (rektum). Zdjelično dno također igra ulogu u potpori organa i njihovih funkcija. Pomaže u održavanju kontinencije (mokrenja i stolice) i seksualnog užitka. Dakle, ovo su ozbiljne uloge koje zdjelično dno treba obavljati, i zato je važno održavati ga zdravim i jakim.

Zdjelično dno i hormoni

Estrogen je odgovoran za punoću i elastičnost tkiva zdjeličnog dna (uključujući određene organe, poput vagine). Kako starite, mišići zdjeličnog dna slabe, a razina estrogena se smanjuje. Slabost mišića i suhoća uzrokovana niskom razinom estrogena mogu dovesti do boli tijekom seksa. Niske razine estrogena također mogu uzrokovati promjene u protoku krvi u donjem području, što može potaknuti vaginalnu suhoću. Suhoća može utjecati na vaše šanse da doživite orgazam i uživate u seksualnoj aktivnosti.

Kada govorimo o hormonima, važno je spomenuti i trudnoću - to je vrijeme hormonalnih promjena i ogromnog stresa na mišiće zdjeličnog dna koji se tijekom vaginalnog poroda moraju istegnuti kako bi beba mogla sigurno izaći. Osim toga, tijekom trudnoće vaši se ligamenti opuštaju (jer beba treba rasti). Ligamenti će se postupno skraćivati, ali će to potrajati neko vrijeme. Trudnoća i porod mogu uzrokovati ozbiljne promjene zdjeličnog dna i utjecati na vaš seksualni život.

Zdjelično dno i seksualno zdravlje

Seks je sastavni dio svačijeg života. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, "na seksualnost utječe međuigra bioloških, psiholoških, društvenih, ekonomskih, političkih, kulturnih, pravnih, povijesnih, vjerskih i duhovnih čimbenika", a seksualno zdravlje je "...fizičko, emocionalno stanje". , psihološko i socijalno zdravlje povezano sa seksualnošću je više od puke odsutnosti bolesti, disfunkcije ili slabosti. " (Svjetska zdravstvena organizacija, 2006.). Dakle, dobro seksualno zdravlje uključuje zdrava seksualnost. A na seksualnost uvelike utječe stanje vašeg zdjeličnog dna, prema dr. Margo Kwiatkowski: "Istraživanja nam govore da što su mišići zdjeličnog dna jači, jači je i orgazam. Tijekom spolnog odnosa i orgazma, mišići zdjeličnog dna se kontrahiraju i opuštaju na ritmičan način. To povećava protok krvi i vlažnost. Ova ritmička kontrakcija mišića također doprinosi oticanju klitorisa i penisa. Neki ljudi koji imaju poteškoća u postizanju seksualnog zadovoljstva imaju napete mišiće zdjeličnog dna. To znači da se ne mogu potpuno opustiti, što zauzvrat sprječava punu kontrakciju potrebnu za orgazam."

Dispareunija

Dispareunija je izraz za bol tijekom spolnog odnosa. Iako se bol u zdjelici može pojaviti i bez spolnog odnosa, bol se pogoršava tijekom spolne aktivnosti. Dr. Kwiatkowski komentira: "Najčešća seksualna disfunkcija koju liječim je bol u zdjelici. Ovim pacijentima često nedostaje opuštanje mišića zdjeličnog dna. Mnogi imaju složenu povijest koja može uključivati ​​zdravstvene dijagnoze ponašanja kao što su anksioznost, povijest fizičkog, emocionalnog ili seksualnog zlostavljanja, traume porođaja ili medicinske traume, kronične gastrointestinalne probleme ili druga stanja kao što su endometrioza, PCOS, itd." Dakle, ne suočavate se nužno s jednostavnim problemom obične i prolazne boli; možda postoji temeljni problem koji treba riješiti.

Što učiniti?

Kad govori o dispareuniji, dr. Kwiatkowski nastavlja: "Liječenje ovih pacijenata često zahtijeva multimodalni pristup s različitim pružateljima usluga. Moja praksa nakon subjektivnog i objektivnog pregleda pacijenta je razgovarati s pacijentom o tome kako dolazi do neopuštanja mišića zdjeličnog dna. Razgovaramo o mnogim uzrocima. Tražim od pacijenta da razmisle o tome zašto je došlo do ovog stanja, radimo na izradi plana liječenja koji ponekad uključuje upućivanje gastroenterologu, endokrinologu, ginekologu specijaliziranom za bol u zdjelici ili psihologu. U drugim slučajevima, njihovu bol rješavamo raznim tretmanima, uključujući internu manualnu terapiju, tehnike disanja i opuštanja, prakse svjesnosti i kućnu upotrebu vaginalnih štapića ili dilatatora za poticanje opuštanja zdjeličnog dna."

Kao i kod bilo kojeg drugog problema s kojim se možda susrećete, ključno je dati sebi i svom tijelu vremena za ozdravljenje. Uvijek se možete liječiti, počevši s malim promjenama u načinu na koji jedete, spavate i vježbate. Ponekad to nije dovoljno i nemojte se bojati zatražiti pomoć kada osjećate da vam briga o sebi ne pruža potrebnu pomoć - vaše zdravlje zdjeličnog dna i šanse za orgazam bit će vam zahvalni!

12.09.2024. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh