Ekosfera
MA DA?

Klimatske promjene ubijaju Amerikance

objavljeno prije 7 dana i 1 sat

Ekstremne temperature tijekom svibnja i lipnja u tim regijama imaju četiri puta veću vjerojatnost da će se ponoviti u sadašnjoj klimi nego prije 25 godina, dodatno je istaknula WWA,… više »

PETICIJA

Pokrenuta peticija za izgradnju skloništa u Splitu

objavljeno prije 8 dana i 2 sata

Prošla su gotovo tri mjeseca otkako je Hrvatsku šokirala vijest da poznati psihijatar u Splitu drži više od 60 pasa i dva vuka radi borbi pasa. Tek manji broj… više »

EH, DA...

Za životinje u gradu smo krivi - mi sami

objavljeno prije 8 dana i 5 sati

Krešimir Krapinec, profesor sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu specijaliziran za pitanja lovstva te kao krivca, uz ostalo, apostrofira loše prostorno planiranje. Srna… više »

NARAVNO

Sve više tvrtki mora izvještavati o održivosti

objavljeno prije 8 dana i 21 sat

Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, (tzv. CSRD Direktiva) je s 1. siječnja ove godine stupila na snagu i Hrvatska se obvezala prenijeti je u nacionalno… više »

UPS!

I temperature u zatvorenom mogu biti fatalne

objavljeno prije 9 dana i 21 sat

Mnogim ljudima, naročito onima koji nemaju klima uređaje, temperature u zatvorenim prostorima također mogu biti opasne, rekla je Leah Schinasi, profesorica medicine rada i… više »

STVARNO?

Materijali budućnosti koji rade sjajne stvari

objavljeno prije 10 dana

Staklo je jedan od onih materijala koji se na prvi pogled mogu činiti sasvim običnim materijalom. Međutim, staklo ima dugu povijest i važnu ulogu u našim životima kao jedan od… više »

UPS!

Reakcija na bijeg dva bika iz klaonice

objavljeno prije 10 dana i 5 sati

Dva bika odbjegla iz klaonice kod Splita pričaju priču o borbi za slobodu i o volji za životom bez iskorištavanja i klanja. Žele da netko primijeti vrlo nepravedan rat u kojemu njihova… više »

EH, DA...

Ozon može spasiti!

objavljeno prije 11 dana

Atmosferske razine hidroklorofluorougljika (HCFC), štetnih plinova odgovornih za rupe u ozonskom omotaču, dosegle su vrhunac 2021. godine - pet godina prije projekcija i od tada se… više »

NAPOKON

EU uredba o obnovi prirode

objavljeno prije 11 dana i 21 sat

Uredba o obnovi prirode ključni je zakon u okviru Zelenog plana. Njime se predviđa obnova najmanje 20 posto kopnenih i morskih područja koja su u lošem stanju do 2030. i svih… više »

COOL

Reciklirana skulptura Razigrani grm

objavljeno prije 12 dana i 5 sati

Izradom skulpture „Razigrani grm" renomiranog hrvatskog umjetnika Antona Vrlića, zaposlenici tvrtke Pernod Ricard Croatia u zagrebačkom Botaničkom vrtu PMF-a, obilježili su još… više »

STVARNO?

SAD kasni za Kinom 15 godina

objavljeno prije 14 dana i 5 sati

Kina ima 27 nuklearnih reaktora u izgradnji s prosječnim rokovima izgradnje od oko sedam godina, daleko brže od drugih zemalja, navodi se u istraživanju neovisnog istraživačkog instituta… više »

ROKPOLUOTOK

U nedjelju 23. lipnja u Preluku počinje plivanje oko Istarskog poluotoka

objavljeno prije 16 dana i 5 sati

Nastavak projekta #RokOtok, istoimene Udruge i Ribafisha, RokPoluotok - plivanje oko Istarskog poluotoka, počinje u nedjelju 23. lipnja 2024. u 18 sati na plaži u Preluku plivanjem u duljini… više »

UPS!

El Nino postaje La Nina?

objavljeno prije 17 dana

El Nino je prirodna vremenska pojava povezana s poremećajem obrazaca vjetra što znači toplije temperature površine oceana u istočnom i središnjem Pacifiku, a La Nina… više »

EU

EU nije spremna za direktivo o krčenja šuma

objavljeno prije 17 dana i 5 sati

Od iduće godine europski uvoznici kave, kakaa, govedine, soje, gume, drvne građe i palminog ulja morat će dokazivati da njihovi opskrbni lanci ne potiču krčenje šuma u zemljama… više »

MOLIM?!

Europa odustaje od zelenih politika?!

objavljeno prije 17 dana i 20 sati

Od kada smo dobili rezultate izbora za Europski parlament, mediji diljem Unije masovno su se raspisali o tome kako će ovaj saziv unazaditi Europski zeleni plan. I moguće da hoće, barem… više »

skrolaj na vrh