« Život
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
SPAVANJE KAO LIJEK

Snovi olakšavaju bolne uspomene

Znanstvenici su uočili da spavanje može pomoći ljudima da se lakše nose s PTSP-om

Fotografija vijesti
Više o

zdravlje

,

spavanje

,

stres

,

PTSP

,

emocije

,

snovi

,

sjećanje

Američki znanstvenici su uočili da spavanje, odnosno sanjanje, može pomoći ljudima da se lakše nose sa bolnim uspomenama, piše BBC.

Znanstvenici sa sveučilišta Berkeley proveli su istraživanje u kojem su volonterima u dva navrata pokazivali stresne slike, te pritom pratili njihovu moždanu aktivnost. Osobe koje su odspavale nekoliko sati između podvrgavanja slikama koje izazivaju emocionalnu reakciju imale su manju moždanu aktivnost u području zaduženom za emocije, a pojačanu u dijelu za racionalno razmišljanje.

Kod osoba kojima nije bilo dozvoljeno da spavaju između gledanja slika napada medvjeda, morskih pasa, te krokodila, odnosno uznemirujućih fotografija, uočena je pojačana aktivnost mozga u području amigdale koja je zadužena za emocije.

Znanstvenici kažu da se tokom sna, dok smo u REM fazi, drastično smanjuje koncentracija stresnog hormona noradrenalina, te vjeruju da je to razlog zašto se lakše nosimo sa strahom i stresom nakon spavanja.

"Obrada emocionalnih iskustava u okruženju sa sniženom koncentracijom noradrenalina, za vrijeme spavanja u REM fazi, može, nakon što se probudimo, umanjiti utjecaj tih negativnih emocija. Osjećamo se bolje i osjećamo da se možemo s njima nositi", rekao je Dr Matthew Walker, voditelj istraživanja.

Znanstvenici se nadaju da ova spoznaja može pomoći u pronalaženju uspješnije terapije za ljude koji pate od PTSP-a, no naglašavaju kako su još daleko od primjenjivog tretmana jer postoje različiti faktori koji utječu na svakodnevni život osoba koje su doživjele ozbiljnu emocionalnu traumu.

24.11.2011. 11:45:44
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    saramatijascic
    24.11.2011. 13:21
    Da to je istina, tako je i meni ponekad. Ali na sve zaboravim kada zaspem.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh