« Život
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
ZNANSTVENO ISTRAŽIVANJE

Ljudski mozak je naštiman za golotinju

Znanstvenici su otkrili da se dio mozga koji je odgovoran za prepoznavanje lica aktivira brže kada uoči nago tijelo

Više o

mozak

,

muškarci i žene

,

golotinja

,

seksualni partneri

Skupina finskih znanstvenika otkrila je da se dio malog mozga, odgovoran za prepoznavanje lica, brže aktivira kada čovjek ugleda golo tijelo nego neku poznatu osobu, a smatraju da je to evolucijski mehanizam koji služi kao pomoć pri odabiru partnera.

Istraživanje je provedeno tako da su se pripadnicima oba spola mjerile moždane funkcije prilikom gledanja fotografija muškaraca i žena koji su bili potpuno odjeveni, oskudno odjeveni, te goli. Na taj su način znanstvenici pratili brzinu vizualnog procesuiranja.

Rezultati istraživanja su pokazali da što su modeli bili oskudnije odjeveni to je vizualno procesuiranje bilo izraženije.

Znanstvenici su prilikom istraživanja uočili jednu zanimljivost: mozak muških ispitanika je jače reagirao na fotografije golih ženskih modela nego na gole muškarce, dok na aktivnost ženskog mozga nije utjecao spol modela.

Istraživači kažu da istraživanje sugerira kako prioritet mozga pri obradi golotinje može služiti za učinkovitu percepciju potencijalnih seksualnih partnera, te mogućih konkurenata u okruženju. 

24.11.2011. 09:02:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh