« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
PRAVILNE KOMBINACIJE

Kako zdravu hranu učiniti još zdravijom

Zdrava hrana može biti još zdravija ako znate pravilno spariti namirnice i tako izvući maksimalnu korist iz njih

Fotografija vijesti
Više o

zdravlje

,

zdrava prehrana

,

imunitet

,

nezdrava hrana

,

vitamini

,

voće i povrće

,

minerali

Vitamini i minerali iz zdravih namirnica samostalno jako dobro pomažu tijelu da se bori protiv bolesti, jačaju naš imunitet te održavaju organizam u savršenoj formi, no ako ih se kombinira na pravila način oni mogu mnogostruko unaprijediti naše zdravlje. Interakcija tvari iz hrane i njihova apsorpcija u organizmu ima svoje ime - biološka dostupnost.

Pojam biološka dostupnost odnosi se na količinu hranjivih tvari koje tijelo apsorbira i potom koristi. Interakcija između hranjivih tvari ili samih namirnica može povećati ili smanjiti mogućnost tijela da iskoristi konzumirane vitamine i minerale.

Vitamini i minerali se u nekim slučajevima iznimno teško apsorbiraju, kao što je to slučaj s kalcijem i željezom koji se nalaze u svojevrsnom antagonističkom odnosu, odnosno svojom interakcijom onemogućavaju organizam da ih iskoristi.  

"Hrana bogata kalcijem i željezom nikako ne ide zajedno. Nema smisla da djetetu servirate za ručak zeleno povrće i potom mu, primjerice, date da popije jogurt ili mlijeko", kaže portugalska nutricionistica Alessandra Luglio.

S druge strane, neke kombinacije vitamina i minerala mogu pojačati njihovu apsorpciju.

"Izvrstan primjer je crveno meso s narančama. Vitamin C iz naranči pomaže tijelu da kvalitetnije asimilira željezo iz mesa", pojašnjava Alessandra Luglio.

Ako znate koje se namirnice slažu jedna s drugom moglo bi uvelike popraviti ne samo vašu zdravstvenu sliku, veći i vaše djece i starijih roditelja. Djeca, kao i starija populacija vrlo često slabije jedu, a time smanjuju unos esencijalnih hranjivih tvari stog je vrlo bitno da maksimalno iskoriste i ono malo što konzumiraju.

Kombinacije hranjivih tvari koje jačaju apsorpciju:

Vitamin C (naranče, limun, trešnje, rajčica) i željezo (meso, zeleno povrće, repa, mahunarke).

Fruktoza (šećer iz voća) i željezo.

Laktoza (šećer iz mliječnih proizvoda) i kalcij (mlijeko, nemasno meso, žitarice).

Vitamini A i D (kesten, mrkva, bundeva, mango, špinat) i masne kiseline iz hrane.

Izbjegavajte miješanje:

Hrane bogate s cinkom (meso, jogurt, banane, brokula, morski plodovi), željezom i kalcijem s namirnicama koje sadržavaju fosfate ( derivati mlijeka i soje, jaja, pšenica, brazilski oraščići, kikiriki).

Soju s namirnicama bogatim bakrom, željezom i cinkom (morski plodovi, srdele i ostale plave ribe, jetra, piletina).

Tanine (polifenole iz čaja, grožđa i vina) i mineralnu vodu s hranom koja sadržava bjelančevine, željezo, cink i bakar (morski plodovi, jetra, orašasti plodovi i šljive).

Jaja s hranom koja je bogata željezom (povrće zelenih listova).

Hrana koja sadrži oksalate (čokolada) s namirnicama koje su bogate s željezom, cinkom i bakrom.

26.06.2012. 14:13:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh