« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
VJEROVALI ILI NE

Kako nam kuća u kojoj živimo može biti razlog debljanju

Donosimo vam nekoliko stvari iz vašeg doma koje vas potiču da jedete više no što vam treba, a da toga uopće niste svjesni

Fotografija vijesti
Više o

dijeta

,

debljina

,

mršavljenje

,

vitka linija

,

mršavost

Održavanje dijete i suzdržavanje od različitih napasti i greših zalogaja kojima smo svakodnevno okruženi nije nimalo lako. I dok većinu situacija koje nas vabe na prekomjerno uživanje u hrani još nekako i možemo izbjeći, često nam upravo naš vlastiti dom u kojem živimo može biti najgori neprijatelj. Donosimo vam nekoliko stvari iz vašeg doma koje vas nesvjesno potiču da jedete više no što vam treba.

Preveliki tanjuri i žlice

Veliki su tanjuri uglavnom jako praktični za posluživanje i dekoriranje jela, ali istovremeno i vrlo pogubni za našu liniju. Više je studija posljednjih godina potvrdilo ono o čemu stručnjaci već neko vrijeme govore - veličina tanjura utječe i na veličinu porcije. Povećanjem promjera tanjura za svega 5 centimetara pojest ćete potpuno nesvjesno čak 28 posto više hrane, tvrdi Brian Wansink, autor nekoliko bestselera o pametnoj prehrani. Isto vrijedi i za korištenje prevelike žlice. Ukoliko želite izbjeći nepotrebno prejedanje (koje vaš mozak uopće neće ni registrirati), jedite iz manjih tanjura i izbjegavajte prevelike žlice.

Krivi oblik čaše

Ukoliko je čaša iz koje najčešće pijete niska i zdepasta, to bi mogao biti razlog zbog kojeg i vaše tijelo izgleda slično, tvrdi dr. Wansink. Istraživanja su pokazala kako točimo i do 35 posto više tekuće u niske i široke čaše, što može biti pogubno ukoliko pijete neko kalorično i zašećereno piće, poput cole ili juicea. Radi se naprosto o tome da naš mozak percipira niske predmete manjima, a pritom ne uzima u obzir koliko su široki. Zbog toga ćete uvijek imati bolju kontrolu nad popijenom količinom ukoliko piće konzumirate iz visokih i uskih čaša.

Prevelik ekran na televizoru

Liječnici nas već desetljećima uvjeravaju kako je jedna od najčešćih grešaka modernog čovjeka jedenje ispred televizora, zbog čega nam koncentracija bježi na tv program, a ne na ono što nam se nalazi na tanjuru. Neka istraživanja pokazuju da možemo pojesti i do 50 posto više hrane kad jedemo pred TV-om, a da pritom nemamo osjećaj koliko smo zapravo pojeli. Ukoliko imate jako veliki televizor koji se lako može gledati iz svih kuteva prostorije, riskirate da vam pažnja uvijek bude na njemu, bez obzira na to što možda tehnički i sjedite za stolom. Rješenje je vrlo jednostavno - držite ga ugašenim za vrijeme jela, bez iznimke.

Neprilagođena spavaća soba

Kvalitetan san i u dovoljnoj količini ključan je preduvjet za održavanje zdrave tjelesne težine. Kad smo umorni razina hormona leptina koji kontrolira apetit se smanjuje, a razina grelina, stimulatora apetita, raste. Zbog toga je iznimno važno osigurati kvalitetan i zdrav prostor za spavanje. Soba u kojoj spavate mora biti u što većem mraku i biti što je moguće tiša. Isto tako, madrac ne smije biti previše mekan, a jastuk treba osiguravati da vam leđa ne trpe nikakav pritisak. Konačno, temperatura u sobi ne bi trebala prelaziti 16 stupnjeva, zbog čega ju ne valja pregrijavati čak ni po najvećoj zimi.

Preglasna i prebrza glazba

Zasigurno vam je poznato kako stručnjaci za fitness i vježbanje preproučuju slušanje glazbe brzog tempa za vrijeme vježbanja, jer to provjereno povećava intentizet vježbe. Ista se logika može primjeniti na jedenje, ali ne na dobar način. Naime, slušanje glasne glazbe brzog ritma za vrijeme jela natjerat će nas da jedemo brže i veću količinu, a da pritom toga uopće nećemo biti svjesni. S druge strane, spora i tiša glazba ima potpuno suprotan efekt, zbog čega imamo potrebu jesti polako i uživati u svakom zalogaju. Na kraju krajeva, to znaju i u svakom boljem restoranu, zbog čega u njima redovito svira isključivo spora i nenametljiva glazba. Želite li izbjeći da utrpate hranu sebe, izbjegavajte brze ritmove.

10.02.2012. 15:09:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    melita
    17.02.2012. 18:55
    Ne, ne i ne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh