« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
RESTRIKCIJA UNOSA KALORIJA

Post je dobar za zdravlje

Povremeno suzdržavanje od konzumiranja hrane i pića kroz cijeli dan može pozitivno utjecati na ljudsko zdravlje

Fotografija vijesti
Više o

karcinom

,

zdravlje

,

Rak

,

izgladnjivanje

,

post

Bez obzira postite li iz religijskih razloga ili kao dio dijete, povremeno suzdržavanje od jela i pića može pozitivno utjecati na vaše zdravlje.

Studija Sveučilišta Southern California pokazala je da suzdržavanje od jela i pića usporava razvoj i rast tumora, a neki karcinomi su u potpunosti nestali ako se kombinirala kemoterapija i post. Znantvenici kažu kako stanice tumora drugačije reagiraju na stres koji organizam doživljava kada ga se izgladnjuje nego normalne, zdrave stanice.

U radu koji je objavljen u stručnom glasilu Science Translational Medicine znanstvenici objašnjavaju kako stanice tumora za vrijeme posta ulaze u stanje mirovanja, prestaju s diobom i rastom što u konačnici rezultira da same sebe unište.

"U tom stanju stanice, ustvari, počine samoubojstvo. Uočili smo da stanice raka pokušavaju kompenzirati manjak hranjivih tvari u krvi, no ne mogu ih nadomjestiti", rekao je profesor Valter Longo, voditelj istraživanja.

Znanstvenici su svoju tezu ispitali na laboratorijskim miševima, a proučavali su kako post djeluje na rak dojke i ovarija te na karcinom urinarnog trakta.

Post je usporio rast i razvoj raka dojke, melanoma, glioma te neuroblastoma, a kada se kombinirao s kemoterapijom liječenje je bilo puno efikasnije. U 20 posto slučajeva agresivni oblici karcinoma bili su u potpunosti izliječeni, dok je 40 posto blažih oblika tumora kompletno nestalo.

Znanstvenici su započeli sa kliničkim ispitivanijima na ljudima, no kažu kako mora proći nekoliko godina testiranja kako bi utvrdili da li restrikcija unosa kalorija pomaže pacijentima, te upozoravaju da post može biti koban za osobe koje su već poprilično izgubile na težini zbog bolesti.

09.02.2012. 17:59:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh