Kako lako smanjiti unos soli?
Kuhinjska sol je, u umjerenim količinama, neophodna i značajna za ljudsko zdravlje jer ima važnu ulogu u biokemijskim procesima u organizmu, ali...
Svjetska zdravstvena organizacija preporuča dnevni unos od 5 grama soli, a prema statističkim podacima u Hrvatskoj se dnevno konzumira čak 11,6 grama soli.
Jedan od razloga je dodavanje soli u hranu koja sol već sadrži, ali i stalna konzumacija gotove hrane, grickalica kao što su čips, štapići, kikiriki i pistacio, pekarski proizvodi, umaci, juhe iz vrećice i sl.
Zašto je štetna?
Takav svakodnevni prekomjerni unos soli u organizam dovodi do povišenog krvnog tlaka ili hipertenzije, ali i povećava mogućnost pojave bubrežnih kamenaca, raka , osteoporoze i astme.
>> 5 vrsta soli i njihov utjecaj na zdravlje >>
Kako smanjiti unos soli?
Kako biste smanjili unos soli potrebno je primijeniti i prilagoditi svoju prehranu, a kako to učiniti pročitajte u nastavku.
1. Čitajte deklaraciju na namirnicama koje kupujete i birajte one koje sadrže 1,4 grama soli na 100 grama hrane.
2. Konzumirajte namirnsice nikog sadržaja natrija kao što je svježe ili smrznuta voće i povrće.
3. Konzumirajte proizvode koji imaju niski sadržaj natrija poput svježeg sira i jogurta.
>> Sol - što sve možete s njom >>
4. Svojoj prehrani dodajte i svježe meso i ribu te izbjegavajte dimljene proizvode i proizvode konzerviranje solju.
5. Nastojte izbjegavati polugotova i gotova jela.
6. Sol zamijenite s raznim začinskim biljem, češnjakom, paprom, vinskim ili jabučnim octom te sokom od limuna.
7. Konzumirajte hranu koja sadrži veće količine kalija (voće i povrće) kao što su grah, krumpir, rajčica i banana.
>> Sol stvara ovisnost poput droge >>
8. Bitno je smanjiti unos soli postepeno
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar