5 vrsta soli i njihov utjecaj na zdravlje
U našim se krajevima najviše koristi morska, a potom kamena sol, no sve više na stolovima možete susresti druge vrste soli
Sol je ključna za život, naravno u ograničenim količinama. U našim se krajevima najviše koristi morska, a potom kamena sol, no sve više na stolovima možete susresti druge vrste soli, od kojih je trenutno najpopularnija himalajska.
No, jeste li znali da svaka sol ima jedinstveni utjecaj na zdravlje?
Crna sol - poznata i kao kala namak je vrsta himalajske soli s većim udjelom sumpora. Pomaže kod probavnih i želučanih problema.
Himalajska sol - prirodna kamena sol koja se smatra najčišćom soli na svijetu. Bogata je mineralnim tvarima i organizam je lako apsorbira.
Kamena sol - dobiva se iskapanjem iz rudnika. Smatra se najnekvalitenijom vrstom soli zbog visokih temperatura kojima je izložena tijekom prerade.
Kuhinjska sol - prolazi industrijsku obradu te joj se na umjetan način dodaje jod. Najsiromašnija je hranjivim tvarima.
Morska sol - dobiva se isparavanjem mora. Bogata je mineralima i jodom, a njezina najkvalitetnija inačica zove se cvijet soli i skuplja se ručno. Ima visok udio kalcija i manezijevog sulfata.
Novi komentar