« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina
SAVJETI

Kako izbjeći trovanje hranom na ljetnim vrućinama

Ljetne vrućine imaju velikog utjecaja na kvalitetu hrane pa nije rijetkost da se zbog pogrešnog načina čuvanja hrana pokvari, a mi je pojedemo misleći da je dobra

Pazite kako čuvate hranu
Pazite kako čuvate hranu (Arhiva)
Više o

savjeti

,

vrućine

,

trovanje hranom

,

čuvanje hrane

Ljeto donosi gomilu ukusnih plodova prirode koji su zdravi i ukusni, no ako ih ne čuvamo na pravi način mogu se lako pokvariti i donijeti nam velike zdravstvene probleme nakon konzumacije. 

Crveno meso, perad i plodovi mora u hladnjaku moraju stajati odvojeno od ostatka namirnica i, kao i jaja, treba ih pregledati prije konzumacije. Svaka sumnjiva mrlja ili čudan miris razlog su za bacanje. 

>> Rok trajanja namirnica u hladnjaku i zamrzivaču >>

Jaja se lako kvare na vrućinama, stoga i ona moraju biti u hladnjaku cijelo vrijeme, a prije upotrebe treba ih razbiti u posebnoj zdjelici i pomirišati. Ako vam je miris imalo sumnjiv, bacite ga i uzmite drugo.

Lisnato i zeljasto povrće treba nakon kupovine staviti u hladnjak neoprano, da vlaga ne pogoduje razvoju bakterija i dobro ga oprati prije kuhanja ili konzumacije. Pere se pod mlazom vode kako bi se uklonili ostaci zemlje i bakterije - nikako u zdjeli jer će to bakterije zadržati na njemu.

>> Kako čuvati hranu >>

Mliječni proizvodi također se cijelo vrijeme moraju čuvati u hladnjaku, naročito nepasterizirani proizvodi s tržnice poput svježeg sira i vrhnja. Prije konzumacije obavezno pregledati da se nije uhvatila plijesan.

>> Riješite se klica i bakterija u kuhinji >>

Uz to, nabavite dvije daske za rezanje - jednu za meso, drugu za povrće, a namirnice obavezno perite odvojeno. Kuhinjske spužve mijenjajte jednom tjedno ili ih operite u perilici posuđa, a kuhinjske krpe treba promijeniti još češće jer su najveći izvor moguće zaraze u kuhinji.

09.06.2015. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh