« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
PFUJ

Kako čuvati hranu?

Vrlo jer važno da obratite pozornost na načine na koje spremate i čuvate kupljene namirnice te na njihov rok trajanja

Kako hranu očuvati dobrom
Kako hranu očuvati dobrom (Wikipedia)
Više o

hrana

,

rok trajanja

,

ispravnost namirnica

,

čuvanje namirnica

Mnogi od nas uzimaju hranu zdravo za gotovo - ako je kupljeno u trgovini, mora biti zdravo, svježe, kvalitetno itd. Ako na namirnice pošalje baka sa sela, to je prirodno zdravo, odlično, ukusno i sl. Sve dok se ne pojave hranom izazvane bolesti i trovanja.

Istina, u većini slučajeva krivac za povraćanje, trovanje, proljev i ostale komplikacije nakon konzumiranja loše hrane nije izvor od kojeg smo dobili namirnice več način na koji ih čuvamo u vlastitom domu. Dakle, vrlo je važno da obratite pozornost na navike i metode kojima nastojite očuvati hranu u frižideru, zamrzivaču, kuhinjskim elementima i ostavi.

Evo nekoliko savjeta kako to učiniti na najbolji način.

Maslinovo ulje držite podalje od izvora jakog svjetla i topline kako bi ostalo svježe i kvalitetno. Možete ih ostaviti u frižider, ali to ne preporučamo jer se može zgusnuti i zamutiti. Zapamtite ovo jako dobro - prvo uđe, prvo izađe. Mislimo, dakako, na namirnice koje stavljate u frižider i ostavu. Na taj način poštujete rok trajanja, a hrana ne stoji predugo.

Obratite pozornost na datume na proizvodima. Vrlo je važno znati što točno datumi predstavljaju. „Najbolje upotrijebiti do" ili „Upotrijebiti do" te „Rok trajanja" znače u kojem periodu je najbolje konzumirati i čuvati namirnicu radi očuvanja kvalitete. „Prodati do" znači do kojeg datuma trgovci smiju držati na policama određeni proizvod.

Primijetili ste da ni jedan od ovih natpisa ne spominje zdravlje i sigurnost namirnica. Mnogi znanstvenici smatraju da je sasvim u redu jesti proizvode kojima je prošao rok trajanja jer se radi o marketinškom triku. Naravno, pod uvjetom da proizvod nije otvaran prije te da se nije čuvao na krivi način (ili u trgovini ili kod vas u kući). Nakon isteka roka trajanja obično se samo gubi na kvaliteti pa ako vam ne smeta malo lošija hrana samo navalite. To naravno ne znači da tu namirnicu možete ostaviti više dana pa joj se opet vratiti.

Nepisano je pravilo da otvorene namirnice i proizvode koje čuvate u frižideru morate pojesti u roku od tri do sedam dana, a hranu poput tvrdog sira možete čuvati puno dulje.

U slučaju da je rok istekao, najbolje je da nazovete besplatni info telefon i raspitate se je li preporučljivo konzumirati proizvod. Podvlačimo, čim otvorite proizvod, pravila se mijenjaju. Više ga ne možete vratiti nazad u frižider ili ostaviti nekoliko dana nakon isteka roka valjanosti. Kad ga otvorite, bakterije se mogu uvući i pokvariti hranu u vrlo kratkom roku. Zato je konzumirajte svu i što prije. Nepisano je pravilo da otvorene namirnice i proizvode koje čuvate u frižideru morate pojesti u roku od tri do sedam dana, a hranu poput tvrdog sira možete čuvati puno dulje.

Druga važna stvar je prostranost. Uklonite sve s polica i iz kuhinjskih elementa što je oštećeno, poput konzervi koje su nadute ili cure i sl. Suhe namirnice, začine, brašno i žitarice čuvajte u zatvorenim posudicama jer se na otvorenom u njima lako mogu udomiti razni insekti.

Iz frižidera izbacite zamrznutu hranu koja stoji mjesecima, posebno ono što je se previše smrzlo, što nije etiketirano ili što je u zamrzivaču bilo godinu dana. Redovito provjeravajte temperaturu u zamrzivaču ( od -15°C do -20°C) i u frižideru (5°C).

Nastojte ne pretrpati zamrzivač i frižider. Zrak mora cirkulirati između namirnica kako bi bile dobro očuvane i ohlađene. Istovremeno, ti kuhinjski strojevi ne bi smjeli biti ni previše prazni jer će otežano raditi zbog veće količine zraka kojeg treba ohladiti. Mlijeko i jaja ne stavljajte u vrata frižidera jer temperatura tu najviše varira kako se stalno otvaraju.

Uvijek provjerite sitno tiskani tekst na namirnicama i proizvodima u kojem stoje preporuke za najbolje čuvanje. Označite markerom datum kada istječe rok trajanja čisto da bude upadljiviji i da na njega češće obraćate pozornost. Datum stavite i na hranu koju zamrzavate na duže vrijeme i na ostatke koji će stajati duže no obično.

Na kraju, važno je da začine držite podalje od izvora topline i vlage, a to u prijevodu znači da ih ne treba držati blizu štednjaka.
01.10.2012. 13:06:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh