« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
S RECEPTIMA

Dijeta 5 faktora - pet obroka dnevno, pet treninga tjedno

Dijetu 5 faktora prati glas da je bolja od popularne UN dijete; bazira se na pet manjih obroka dnevno

Dijeta
Dijeta (Shutterstock)
Više o

dijeta

,

mršavljenje

,

dijeta 5 faktora

,

Harley Pasternak

,

dijeta 5 faktora recepti

,

recepti za mršavljenje

Mnogi vjeruju da mogu "uštedjeti" nekoliko kalorija ako preskoče doručak. "To je potpuno pogrešno", tvrdi Harley Pasternak koji je osmislio "Dijetu 5 faktora". Svaki dan bi nam trebao započeti doručkom kako bi se organizam probudio, a cjelokupna dijeta bazira se na pet manjih obroka dnevno koji osiguravaju konstantan priljev kalorija. Tijelo na taj način uvijek ima dovoljno energije čime se sprječavaju napadaji gladi, a i samo držanje dijete postaje puno lakše.

>>Dijeta 5 faktora - recepti za doručak i ručak

>>Dijeta 5 faktora - recepti za večeru i međuobroke

"Dijeta 5 faktora" traje ukupno pet tjedana, sastoji se od petotjednog plana prehrane koji sadrži pet obroka dnevno, pet sastojaka po obroku i pet dana u kojima se može i "sagriješiti", odnosno pojesti nešto nezdravo. Pasternak tvrdi da osobe tijekom držanja dijete ne osjećaju glad, a posebno naglašava jednostavnost prehrane koja ne traži puno vremena u pripremi. Tjedno se tako može izgubiti 0,5 - 1 kg.

Uz redovite obroke, dijeta predviđa i vježbe pet puta na tjedan u trajanju od 25 minuta koje se sastoje od pet faza - zagrijavanje, vježbe snage za gornji i donji dio tijela zasebno pa zajedno te trening koji potiče sagorijevanje masti.

>>Super vježbe za tijelo za početnike

Obroci se sastoje od doručka, ručka i večere te dva manja međuobroka. Kombinacija namirnica osigurava ujednačenu razinu šećera u krvi, a u svakom obroku bi se trebale nalaziti bjelančevine, ugljikohidrati, dijetalna vlakna, zdrave masti i piće bez šećera. Bjelančevine održavaju postojeće mišiće i potiču metabolizam, ugljikohidrati tijelo opskrbljuju energijom i sprječavaju oscilacije u raspoloženju, dok vlakna i masti štite organizam od kolesterola i drugih bolesti. Važno je popiti oko 2,5 litre vode dnevno.

DORUČAK
Može biti jednostavan, sastavljen od žitarica (Musli) i mlijeka s niskim udjelom masnoće. Izbjegavajte kalorične i zašećerene gotove mješavine žitarica. Za one koji vole posebniji doručak, preporučuje se jaje (samo bjelanjak) s malo kuhane šunke, dok bi osobe koje ujutro ne mogu puno pojesti trebale popiti barem voćni smoothie.

Recept za punjene palačinke: Sastojci: 6 bjelanjka, 150 g mljevenih zobenih pahuljica, 1 mala žlica umjetnog sladila, 200 grama kiselog vrhnja (s niskim udjelom masnoće), 2 filetirane naranče ili drugo voće. Priprema: Istucite bjelanjke, dodajte pahuljce i sladilo. Po tavici rasporedite 2-3 žlice smjese i ispecite palačinke. Napunite ih voćem i kiselim vrhnjem.

RUČAK
Tijelu trebaju ugljikohidrati koji ga opskrbljuju energijom. Najbrži izvor energije su jednostavni ugljikohidrati (u šećeru i kruhu), ali ih se ne smije konzumirati iza 15 sati.

Grašak s tunjevinom: Sastojci: 500 g zelenog graška, žlica rižinog octa, 2 filetirana grejpa, 250 g konzerve tunjevine u vodi, mladi luk. Priprema: Skuhajte grašak ili koristite konzervu. Začinite ga s malo soli, octa, papra. Dodajte grejp i izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete pire. Servirati na tanjur, a po pireu rasporediti komadiće tunjevine i luka.

VEČERA
Planirajte večeru prije 19 sati. "Ako večerate kasnije, lošije ćete spavati i usporiti metabolizam", upozorava Pasternak koji za večeru preporučuje malo povrća uz ribu ili piletinu.

Lasagne 5 faktora Sastojci: 2 manja patlidžana, 200 g ricotta sira, bosiljak, 500 g rajčice, mozzarella. Priprema: Sve sastojke narezati na tanke ploške. Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Patlidžan posoliti, popapriti i staviti u pećnicu na 15 minuta. Ricottu pomiješati s bosiljkom. U posudu za pečenje posložiti jedan red patlidžana, premazati s ricottom, pa jedan red rajčica itd. Na vrh staviti mozzarellu i peći 20 minuta.

MEĐUOBROCI
Važni su kako bi se održala energija i izbjegli napadaji gladi, a time i unos nezdravih namirnica. Najbolji međuobrok su voće i povrće. Žvačite polako kako bi mozgu dali dovoljno vremena da registrira unos hrane.

Molimo kolege s portala She.hr da ne kopiraju kompletan članak.

18.01.2011. 13:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh