Metro-portal.hr

objavljeno 18.01.2011. 13:22:00
S RECEPTIMA

Dijeta 5 faktora - pet obroka dnevno, pet treninga tjedno

Dijetu 5 faktora prati glas da je bolja od popularne UN dijete; bazira se na pet manjih obroka dnevno

Dijeta
Dijeta (Shutterstock)

Mnogi vjeruju da mogu "uštedjeti" nekoliko kalorija ako preskoče doručak. "To je potpuno pogrešno", tvrdi Harley Pasternak koji je osmislio "Dijetu 5 faktora". Svaki dan bi nam trebao započeti doručkom kako bi se organizam probudio, a cjelokupna dijeta bazira se na pet manjih obroka dnevno koji osiguravaju konstantan priljev kalorija. Tijelo na taj način uvijek ima dovoljno energije čime se sprječavaju napadaji gladi, a i samo držanje dijete postaje puno lakše.

>>Dijeta 5 faktora - recepti za doručak i ručak

>>Dijeta 5 faktora - recepti za večeru i međuobroke

"Dijeta 5 faktora" traje ukupno pet tjedana, sastoji se od petotjednog plana prehrane koji sadrži pet obroka dnevno, pet sastojaka po obroku i pet dana u kojima se može i "sagriješiti", odnosno pojesti nešto nezdravo. Pasternak tvrdi da osobe tijekom držanja dijete ne osjećaju glad, a posebno naglašava jednostavnost prehrane koja ne traži puno vremena u pripremi. Tjedno se tako može izgubiti 0,5 - 1 kg.

Uz redovite obroke, dijeta predviđa i vježbe pet puta na tjedan u trajanju od 25 minuta koje se sastoje od pet faza - zagrijavanje, vježbe snage za gornji i donji dio tijela zasebno pa zajedno te trening koji potiče sagorijevanje masti.

>>Super vježbe za tijelo za početnike

Obroci se sastoje od doručka, ručka i večere te dva manja međuobroka. Kombinacija namirnica osigurava ujednačenu razinu šećera u krvi, a u svakom obroku bi se trebale nalaziti bjelančevine, ugljikohidrati, dijetalna vlakna, zdrave masti i piće bez šećera. Bjelančevine održavaju postojeće mišiće i potiču metabolizam, ugljikohidrati tijelo opskrbljuju energijom i sprječavaju oscilacije u raspoloženju, dok vlakna i masti štite organizam od kolesterola i drugih bolesti. Važno je popiti oko 2,5 litre vode dnevno.

DORUČAK
Može biti jednostavan, sastavljen od žitarica (Musli) i mlijeka s niskim udjelom masnoće. Izbjegavajte kalorične i zašećerene gotove mješavine žitarica. Za one koji vole posebniji doručak, preporučuje se jaje (samo bjelanjak) s malo kuhane šunke, dok bi osobe koje ujutro ne mogu puno pojesti trebale popiti barem voćni smoothie.

Recept za punjene palačinke: Sastojci: 6 bjelanjka, 150 g mljevenih zobenih pahuljica, 1 mala žlica umjetnog sladila, 200 grama kiselog vrhnja (s niskim udjelom masnoće), 2 filetirane naranče ili drugo voće. Priprema: Istucite bjelanjke, dodajte pahuljce i sladilo. Po tavici rasporedite 2-3 žlice smjese i ispecite palačinke. Napunite ih voćem i kiselim vrhnjem.

RUČAK
Tijelu trebaju ugljikohidrati koji ga opskrbljuju energijom. Najbrži izvor energije su jednostavni ugljikohidrati (u šećeru i kruhu), ali ih se ne smije konzumirati iza 15 sati.

Grašak s tunjevinom: Sastojci: 500 g zelenog graška, žlica rižinog octa, 2 filetirana grejpa, 250 g konzerve tunjevine u vodi, mladi luk. Priprema: Skuhajte grašak ili koristite konzervu. Začinite ga s malo soli, octa, papra. Dodajte grejp i izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete pire. Servirati na tanjur, a po pireu rasporediti komadiće tunjevine i luka.

VEČERA
Planirajte večeru prije 19 sati. "Ako večerate kasnije, lošije ćete spavati i usporiti metabolizam", upozorava Pasternak koji za večeru preporučuje malo povrća uz ribu ili piletinu.

Lasagne 5 faktora Sastojci: 2 manja patlidžana, 200 g ricotta sira, bosiljak, 500 g rajčice, mozzarella. Priprema: Sve sastojke narezati na tanke ploške. Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Patlidžan posoliti, popapriti i staviti u pećnicu na 15 minuta. Ricottu pomiješati s bosiljkom. U posudu za pečenje posložiti jedan red patlidžana, premazati s ricottom, pa jedan red rajčica itd. Na vrh staviti mozzarellu i peći 20 minuta.

MEĐUOBROCI
Važni su kako bi se održala energija i izbjegli napadaji gladi, a time i unos nezdravih namirnica. Najbolji međuobrok su voće i povrće. Žvačite polako kako bi mozgu dali dovoljno vremena da registrira unos hrane.

Molimo kolege s portala She.hr da ne kopiraju kompletan članak.

18.01.2011. 13:22:00
http://metro-portal.hr/dijeta-5-faktora-pet-obroka-dnevno-pet-treninga-tjedno/54208/