Zobena kaša kao savršen doručak
Vlakna su važna za probavu, a pomažu i kod osjećaja sitosti, što može pomoći pri mršavljenju
 
	Postoji niz znanstvenih studija koje potvrđuju zdravstvene prednosti zobi, posebno za snižavanje kolesterola i regulaciju šećera u krvi. S njim se slažu i drugi stručnjaci, uključujući dijetetičarku Abbey Sharp i očnog kirurga dr. Briana Boxera Wachlera, koji su istaknuli da zob smanjuje rizik od srčanih bolesti.
Što kaže znanost?
Zobena kaša bogata je vlaknima i važnim mineralima. Jedna šalica kuhane zobi sadrži oko 4 grama vlakana, što je značajan dio dnevne preporuke. Vlakna su važna za probavu, a pomažu i kod osjećaja sitosti, što može pomoći pri mršavljenju.
"Zob sadrži poseban antioksidans avenantramid, koji snižava krvni tlak. Glavni je izvor beta-glukana, vrste vlakna koje smanjuje razinu lošeg kolesterola, usporava rast šećera u krvi i pruža dug osjećaj sitosti", objasnila je dijetetičarka Abbey Sharp.
Osim toga, zob je bogata manganom, mineralom koji regulira šećer u krvi i pomaže zdravoj funkciji mozga.
Dr. Panhwar također je opovrgnuo tvrdnju da ljudi u prošlosti nisu jeli zob. Naveo je istraživanje koje dokazuje da se konzumacija zobi može pratiti unazad čak 32.000 godina, sve do paleolitika.
I zob i jaja mogu biti dobar izbor
Stručnjaci poručuju da se ne treba birati između jaja i zobi - mogu se jesti zajedno.
"Evo lude ideje - pojedite jaja, kavu i zobenu kašu. To je savršen doručak koji je ukusan i dobar za srce", zaključila je Sharp.










Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar