« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
VAŽNOST REDOSLIJEDA

Zašto je najbolje prvo pojesti salatu

Ako prvo pojedete salatu, sve iza toga činit će vam se više kaloričnim nego što zaista je pa ćete takva jela izbjegavati; na taj način ćete smanjiti unos nezdrave hrane u tijelo

Zašto je najbolje prvo pojesti salatu
Zašto je najbolje prvo pojesti salatu (Shutterstock)
Više o

hrana

,

kalorije

,

prehrana

,

Šalata

,

rođeni 6. studenoga

Malo je vjerojatno da netko do nas zna napamet sve tablice hranjivih vrijednosti za svaku namirnicu ili jelo. Ako mislite da ste među rijetkima koji to mogu otprilike i relativno precizno procijeniti, lako je moguće da ste u krivu. U časopisu Journal of Consumer Research opisano je istraživanje koje dokazuje da se svatko od nas može prevariti i pomisliti kako jedna torta ima malo kalorija u odnosu na neke druge namirnice - dovoljno je samo da je vidimo nakon vrlo masnog sendviča i pomislit ćemo kako je zdravija iako u stvarnosti nije.

Istraživanje je vodio Alexander Chernev sa Sveučilišta Northwestern: on je od skupine volontera zatražio da procijene kalorijsku vrijednost niza jela pri čemu je iznova i iznova mijenjao redoslijed donošenja obroka na stol. Tako je, na primjer, na stol stavljen cheeseburger; procijenjeno je da ima oko 570 kalorija. Međutim, kad bi se prije njega na stol stavila salata, volonteri su cheeseburgeru davali 787 kalorija, što je oko 40 posto više od prve procjene. To samo pokazuje koliko smo u stanju krivo percipirati kalorijsku vrijednost namirnica a time i nepravilno organizirati prehranu. Što su dva jela različitija (salata nasuprot kolača, na primjer), to je naša procjena manje točna. Svatko od nas zna da je salata zdravija od odreska ili kolača od sira, ali Chenev kaže da su sudionici obrok koji sadrži salatu i cheeseburger, na primjer, smatrali puno 'težim' od obroka koji uključuje kolač od sira i cheeseburger.

Očito je da kad jedemo više jela za koja znamo da su hiperkalorična nešto u nama nas sprječava da budemo iskreni prema sebi samima i priznamo si da pretjerujemo. S druge strane, ako pojedemo salatu, postat ćemo puno realističniji u odnosu prema nezdravoj hrani. Zato je u restoranu važan redoslijed jela koje naručujemo.

Ako prvo naručimo salatu, to će utjecati na daljnji izbor jela jer ćemo sve što slijedi gledati kroz kalorijsku prizmu (barem tako sugerira spomenuto istraživanje), točnije svemu ćemo davati više kalorija. Ako je pak predjelo kalorično, sve što naručimo iza njega činit će nam se manje kaloričnim - zato će biti puno teže odoljeti iskušenju da se naruči nezdravo (koje je obično i najukusnije) jelo.

Ima tu još implikacija. Nakon obilnog jela lakše ćemo se odlučiti uzeti i desert; malo je vjerojatno da će netko odabrati salatu. „Redoslijed konzumiranja jela više od bilo čega drugog utječe na našu sposobnost procjene (sadržaja kalorija)", kazao je Chenev. Nadalje, onaj tko želi kontrolirati unos kalorija to mora činiti za sve ono što jede, ne samo za pojedini obrok, a to, naravno, dodatno komplicira situaciju. Chenev savjetuje sljedeće - obzirom da redoslijed zdravo jelo/nezdravo jelo utječe na to da nezdravo jelo smatramo više kaloričnim, onaj tko želi smanjiti unos kalorija treba se držati upravo takvog redoslijeda. Drugim riječima, prvo jedite salatu - sve iza toga činit će vam se puno 'opasnijim'.

05.10.2011. 18:31:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    igrice
    05.10.2011. 19:35
    ma sve štima ;)
  2. avatar
    igrice
    20.10.2022. 17:07
    ma sve štima ;)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh