« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 2 mjeseca
EHHH...

Zašto imate višak kila?

Prema problemu pretilosti trebalo bi se postupiti jednako kao i prema problemu pušenja, a osobe s viškom kilograma trebalo bi se zvati osobama koje pate od pretilosti, navode psiholozi

Nije sve u hrani...
Nije sve u hrani... (Arhiva)
Više o

pretilost

,

debljina

,

višak kilograma

Pretilost je muka svakome tko se stao na vagu i opsovao, no vjerovali ili ne, to nije stvar izbora, a osoba koju posramimo zbog viška kilograma samo će se osjećati još lošije, upozorili su članovi Britanskoga društva psihologa. 

Poznati psiholozi pozivaju ljude da se drukčije odnose prema osobama s viškom kilograma te dodaju da je bolje nazvati ih osobama koje pate od pretilosti, nego debelima, piše BBC. 

Smatraju da bi takve savjete trebali usvojiti i zdravstveni radnici kada govore o problemu debljine i gubitka kilograma.

Britanski su stručnjaci kritizirali i nedavnu kampanju jedne humanitarne organizacije za borbu protiv raka jer je posramila osobe koje pate od viška kilograma. Naime, u kampanji su naveli da pretilost češće rezultira razvojem raka nego pušenje.

Po podacima Britanskoga društva psihologa, u Velikoj Britaniji od pretilosti pati svaka četvrta osoba

Razlozi za to su složeni, a britanski psiholozi smatraju da se "ne svodi sve samo na nedostatak volje pojedinca".

Stres i trauma "Ljudi koji su nezdravo gojazni najčešće imaju povećan genetski rizik za razvoj pretilost. Među njima je i puno osoba na čiji način prehrane utječu poslovno, obrazovno i socijalno okruženje koje najčešće promovira prejedanje i neaktivnost", navode stručnjaci u studiji.

"Osobe koje žive u 'ugroženim' područjima često doživljavaju visoku razinu stresa, poput velikih životnih izazova i trauma. Njihova okolina uglavnom im pruža premalo mogućnosti za fizičku aktivnost, a ograničen im je i pristup zdravoj hrani."

U izvješću stoji i da je polovina onih koji pate od pretilosti imala teško djetinjstvo te da važnu ulogu u njihovu životu imaju i psihološka iskustva.

Mediji i razgovori s liječnicima opće prakse i medicinskim sestrama nerijetko još više otežavaju situaciju i mogu imati potpuno suprotan učinak, kažu britanski psiholozi. 

Oni bi trebali pomoći zdravstvenim radnicima kada je posrijedi ispravan način komunikacije s pacijentima o gojaznosti, kaže dr. Angel Chater, autorica izvješća Sveučilišta u Bedfordshireu.

"Da je liječenje pretilosti jednostavno i lagano, ne bismo bili ovdje niti bismo pisali ovo izvješće", kazala je. 

"Možda i imate najveću snagu volje na svijetu da smršavite, no ako vam nije dostupna 'prava' hrana, ispravno okruženje i ako nije najbolji trenutak... bit će vam jako teško", ističe dr. Chater.

08.02.2021. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    08.02.2021. 17:27
    slaboo se kreću
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh