« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 3 mjeseca
MMMM

Jeste li za čašu finog crnjaka?

Znate li koliku količinu i koju vrstu alkohola obično pijete? Crno vino se pokazalo kao odličan izbor za raznolikost crijevne flore

Čaša crnjaka je uvijek dobar izbor
Čaša crnjaka je uvijek dobar izbor (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

crno vino

Čaaš crnog vina za zdravlje, to je ono što nam govore naši stari, a i dobar dio mlađih obično uživa u pokojoj čaši. 

No, nije to samo prazna priča ili mit - u umjerenoj količini mogla bi biti korisna za probavni trakt jer povećava broj različitih vrsta korisnih bakterija koje ondje žive, kažu znanstvenici s londonskoga King's Collegea.

Za to su vjerojatno zaslužni polifenoli, spojevi kojih u bijelome vinu, pivu i jabukovači ima puno manje, kažu britanski znanstvenici.

Jedna čaša crnog vina u dva tjedna sasvim je dovoljna za zdravlje, no istraživači upozoravaju kako rezultati njihove studije ne smiju biti izlika za opijanje. Podsjećaju da polifenolima obiluju i mnoge vrste voća i povrća, piše BBC.

Polifenoli su, poput resveratrola iz opne crnog grožđa, mikronutrijenti za čija se korisna svojstva vjeruje da djeluju poput goriva na korisne mikrobe koji žive u našim crijevima.

Crijeva sadrže bilijune bakterija i ostalih mikroorganizama, a polifenoli im pomažu da ostanu zdrava.

Sve veći broj istraživanja ukazuje na to da uslijed i najmanjih promjena u crijevnoj flori (mikrobioti) možemo postati podložni razvoju raznih bolesti, poput sindroma iritabilnog kolona, srčanih bolesti i pretilosti, a čini se da mogu utjecati i na naše raspoloženje i mentalno zdravlje.

Usto način prehrane, životni stil i neke vrste lijekova koje redovito uzimamo mogu poremetiti uravnoteženo funkcioniranje crijevnog sustava.

Stoga, živjeli (ali oprezno)!

08.02.2021. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    08.02.2021. 18:43
    volim bijela više ali crvena su zdravija
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh