« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
PRIRODNO I ZDRAVO

Zaboravite tablete - ništa ne može nadomjestiti svježe voće i povrće

Povrće poput brokule u sebi sadrži kemikaliju koja pomaže tijelu u borbi protiv raka, nije ju moguće sintetizirati u umjetnim proizvodima poput raznoraznih pilula

Brokulu ne mogu zamijeniti tablete
Brokulu ne mogu zamijeniti tablete (Arhiva)
Više o

debljina

,

zdrava hrana

,

vitamini

,

pravilna prehrana

,

brokula

Reklame i savjeti raznih „nepristranih stručnjaka" često nas pogrešno navode da pomislimo kako su raznorazne pilule vitamina i minerala adekvatna zamjena za one koji dolaze iz svježeg voća i povrća, ali to jednostavno nije istina, tvrde američki znanstvenici.

Naime, istraživači sa Sveučilišta Oregon State dokazali su kako povrće poput brokule u sebi sadrži i kemikaliju koja pomaže tijelu u borbi protiv raka, a koju je nemoguće sintetizirati u tabletama.

„Ovo nije tako jednostavan problem kako se čini na prvi pogled. Neke vitamine i nutrijente nemoguće je staviti u pilulu, dok se drugi, poput folne kiseline koja se preporučuje trudnicama, zapravo bolje apsorbiraju preko tableta", rekla je voditeljica studije Emily Ho.

Povrće poput brokule, kelja papučara i kupusa već dugo vremena intrigira znanstvenike zbog toga što u sebi sadrži veliku koncentraciju fitokemikalija poznatih kao glukozinolati.

Studije pokazuju kako su upravo ti spojevi zaslužni za smanjeni rizik od raka prostate, dojki, pluća i debelog crijeva.

Istraživače iz Orgegona zanimalo je mogu li neki od this spojeva biti sintetizirani u formi pilule. Pokazalo se da enzimi koji su potrebni za razgradnju tvari unutar povrća koje onda otpuštaju blagotvorne kemikalije nije moguće reproducirati u tabletama, budući da se ti enzimi nalaze isključivo u svježem i blago kuhanom povrću.

Dr. Emily Ho rekla je kako povrće ne treba kuhati više od dvije to tri minute, odnosno kuhati na pari dok ne postane blago hrskavo, ukoliko želimo da zadrži sve svoje dobre kvalitete.

Ipak, doktorica napominje kako je neke oligoelemente, poput vitamina D i omega 3 masnih kiselina poprilično teško u dovoljnoj mjeri uzimati isključivo preko hrane.

Bilo kako bilo, ukoliko doista želite uživati sve blagodati koje vam cvjetača i brokula pružaju, ne preskačite povrće.

23.01.2013. 09:13:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ninna
    01.02.2016. 09:40
    A sto je sa kapsulom brokule ,dali je ona stetna ?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh