« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
BOMBASTIČAN OKUS

Preskočili ste doručak? Pripremite si na brzinu supersok

Voće i povrće u obliku soka nisu savršena, ali su sjajna alternativa najvažnijem obroku ako niste imali vremena da ga obavite

Ukusni i zdravi sok umjesto doručka
Ukusni i zdravi sok umjesto doručka (Shutterstock)
Više o

doručak

,

voće

,

smoothie sokovi

,

sok

Svima je jasno da je doručak najvažniji obrok u danu. Ipak, nerijetko se baš doručak preskače - žurba, kasno buđenje, razlog može biti bilo kakav. Ako se i vama dogodi da ga ne stignete obaviti, postoji alternativa. Obzirom da niste stigli pripremiti kraljevski doručak neka vam sok priskoči u pomoć. Sportska nutricionistica Pankaja Khole kaže da biste trebali piti od 2 do 2,5 decilitra soka svakoga dana. Pritom se ne misli na razna markirana gazirana pića. Evo koje supersokove ona preporuča za jutro:

Sok od mrkve s limunom. Mrkva je jedan od najbogatijih izvora vitamina A. On potiče rast kostiju i zuba. Tu je također i vitamini B kompleksa. Jednostavno očistite mrkvu, sameljite je u mikseru i iscijedite limun u taj sok. Mineralni sastojci iz ovoga soka sjajni su za kompletno zdravlje.

Sok od tikvica s limunom. Ovaj će vam napitak dati potrebnu količinu željeza, vitamina i proteina. Miješanjem limunova soka s izmiksanom tikvicom izbjeći ćete njegovu kiselost. Tikvice su pune željeza i proteina, ali i vlakana.

Miks. Naranča, limeta i nar. Ljudi koji su ovisni o alkoholu najlakše će pobijediti svoju želju za 'dobrom kapljicom' uz pomoć ovog voća, naročito naranči. Nar je pun antioksidanata; ima ih čak tri puta više nego u zelenom čaju ili crvenom vinu. Pomiješajte ovo voće i mikserom ga pretvorite u slasni napitak.

Jagoda-banana. Ova kombinacija idealan je 'niskomasni' napitak. Ako nemate vremena za potpun doručak, jedna čaša ovog 'smoothija' držat će vas do ručka bez problema.

Crno/bijelo grožđe. Grožđe je prepuno flavonoida. Baš kao i s crvenim vinom, što je sok tamniji to je veća koncentracija ovih spojeva. Oni smanjuju rizik od srčanih bolesti i idealni su ako patite od hipertenzije.

Nije poželjno razrjeđivati ih vodom. Idealni su za žene koje su jako mršave ili se oporavljaju od neke bolesti.

24.01.2013. 09:08:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Inox ograde za vas
    24.01.2013. 09:36
    Prefino!!!Ja najviše volim kombinaciju jagode i banane i istina je da bez problema ne budem gladna do 3,4 popdne....sljedeća na rasporedu je mrkva defitinitivno!!!
  2. avatar
    fijuu
    12.02.2013. 09:23
    Izvrsno!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh