« Znanost
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
HMMM...

Bezos ne odustaje od utrke na Mjesec

Jeff Bezos ponovo pokušava sklopiti ugovor s američkom svemirskom agencijom NASA-om, nakon što je njegova tvrtka Blue Origin izgubila na natječaju za izgradnju prve komercijalne letjelice za slijetanje na Mjesec

Mogu li stići?
Mogu li stići? (Arhiva)
Više o

NASA

,

Jeff Bezos

,

SpaceX

,

put na Mjesec

,

Blue Origin

U otvorenom pismu direktoru NASA-e Billu Nelsonu, Bezos je ponudio dvije milijarde dolara za pokrivanje troškova NASA-e ove godine i tijekom naredne dvije godine za razvoj i proizvodnju mjesečevog 'landera' - ako se njegovoj kompaniji ponovno dopusti nadmetanje s tvrtkom SpaceX Elona Muska.

NASA se za sada nije javno oglasila.

NASA je u travnju dodijelila 2,9 milijardi eura Elonu Musku i njegovoj kompaniji SpaceX te je tima odbila Bezosovu kompaniju Blue Origin. Radi se o ugovoru za razvoj i proizvodnju letjelice za slijetanje astronauta na Mjesec početkom 2024. godine.

NASA je ranije izabrala SpaceX zbog dokazano uspješnih misija i najpovoljnije ponude. Prema planu, SpaceX-ova cilindrična raketa Starship će ponijeti astronaute NASA-e u prvu misiju na Mjesec od Apolla 17 koji je lansiran 1972. godine.

Ugovor sa SpaceX-om je dio NASA-inog programa Artemis.

Povratak astronauta na Mjesec do 2024. smatra se odskočnom daskom za prvu ljudsku misiju na Mars.

Misija NASA-e uključuje četvero astronauta koji će svemirskom letjelicom Orion američke svemirske agencije biti lansirani u mjesečevu orbitu, a potom će se dvojica astronauta prebaciti na 'lander' SpaceX-a na završnom putovanju na Mjesec.

Oni će istraživati površinu Mjeseca oko tjedan dana i potom se vratiti na Zemlju.

Muskov Starship predsavlja radikalni pristup slijetanju i uključuje inovativne motore na metan.

27.07.2021. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh