« Znanost
objavljeno prije 2 mjeseca i 13 dana
VIRGIN

Virgin Galactic prodaje karte za let u svemir

Kompanija za svemirske turističke letove Virgin Galactic, u vlasništvu Richarda Bransona, priopćila je da će pustiti u prodaju karte za svemirske letove s cijenom od 450.000 dolara po sjedalu

Virgin Galactic
Virgin Galactic (Arhiva)
Više o

Virgin Galactic

,

karte za svemir

Ta je kompanije između 2004. i 2014. već prodala oko 600 karata, a tadašnja je cijena iznosila između 200.000 i 250.000 dolara.

Virgin Galactic zainteresiranima nudi tri mogućnosti: kupnju jednog mjesta, paket s više sjedala, primjerice za parove ili grupu prijatelja te mogućnost zakupa cijele letjelice.

Sljedeći svemirski let Virgin Galactica zakazan je za kraj rujna. Radi se o istraživačkom letu zajedno s talijanskim ratnim zrakoplovstvom, a polijeće se iz Novog Meksika.

Branson je 12. srpnja poletio do ruba svemira u velikom zrakoplovu Virgin Galactice SpaceShip Two sa svemirskim raketoplanom VSS Unity.

Na nekih 15 kilometara visine, brod se odvojio od svog aviona nosača i počeo supersonični uspon, sve do 80 kilometara visine, što je visina koju su Sjedinjene Države utvrdile kao granicu svemira.

Putnici su tada mogli otkopčati zaštitni pojas te iskusiti nekoliko minuta bestežinskog stanja, diviti se zaobljenosti Zemlje promatrajući je kroz 12 prozora kabine.

VSS Unity se potom spustio na pistu u bazi Spaceport America u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko.

06.08.2021. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh