« Znanost
objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan
ISS

Boeing odgodio pokusni let bez posade na ISS

Boeing je u utorak priopćio da odgađa pokusni let svoje svemirske kapsule Starliner bez ljudske posade na ISS zbog problema u pogonskom sustavu, odgađajući ispitivanje važno za kompaniju čiji je prvi pokušaj propao 2019

Boeing Starliner
Boeing Starliner (Arhiva)
Više o

Boeing

,

ISS

,

let do ISS-a

Brod je trebao poletjeti iz Cap Canaverala na Floridi u 13.20 sati (19.20 sati po srednjoeuropskom vremenu) pomoću rakete Atlas V koju je konstruirao konzorcij United Launch Alliance. No dva sata prije lansiranja Boeing je na Twitteru objavio da otkazuje let.

NASA je u priopćenju rekla da se misija ne otkazuje zbog nepovoljnih vremenskih prilika, već zbog tehničkih teškoća. Novi mogući termin za lansiranje je u srijedu u 12H57 (16H57 GMT).

Nakon završetka programa Space Shuttle 2011., NASA je posegnula za uslugama Boeinga i SpaceX-a kako se više ne bi trebala koristiti ruskim raketama za let na ISS.

SpaceX je dosad prevezao na ISS barem deset astronauta.

Boeing je pak kasnio. U prosincu 2019. tijekom prvog pokusnog leta, pogrješka u računalnom programu prouzročila je problem u paljenju pogonskih motora kapsule.

Steve Stich, voditelj programa komercijalnih letova NASA-e izrazio je prošli tjedan uvjerenje da će sve dobro proći.

"Starliner je super vozilo, no znamo koliko je to teško, ovo je ispitni let i siguran sam da ćemo nešto naučiti", rekao je.

Kapsula bi trebala prevesti na ISS više od 180 kg opreme i vratiti više od 250 kg na završetku misije u pustinji na zapadu Amerike.

04.08.2021. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh