Svijet
STRAŠNO

U Hrvatskoj počela izložba patnje pasa

objavljeno prije 19 dana i 19 sati

Povodom održavanja Svjetske izložbe pasa u Hrvatskoj, udruzi Prijatelji životinja javili su se uzgajivači koji upozoravaju na veliku patnju pasa s blagoslovom organizatora izložbe, Hrvatskog… više »

GENOMI

U dobra stara vremena genomi su bili bogatiji

objavljeno prije 20 dana

Evoluciju se često interpretira kao proces koji stalno povećava složenost organizama tijekom vremena. Obično se misli da su današnji organizmi u borbi za preživljavanje prikupili… više »

KLIMATSKA KRIZA

Europu zahvatili vremenski ekstremi

objavljeno prije 20 dana i 4 sata

Ekstremni vremenski uvjeti utjecali su na ljudsko zdravlje i prouzročili milijarde ekonomskih gubitaka, a bit će sve češći i intenzivniji kako se svijet zagrijava, rekli su stručnjaci… više »

Dogodilo se na današnji dan - 24. travnja

objavljeno prije 20 dana i 12 sati

Nakon desetogodišnjeg rata i opsade naizgled neosvojivog grada Grci su, prema legendi, 1184. godine pr.n.e. uz pomoć lukavstva ušli u Troju. U vrijeme Trojanskog rata živjela je… više »

BRAVO

Dvije dizačice utega veganke osvojile zlato

objavljeno prije 21 dan i 1 sat

U Osijeku je 13. i 14. travnja 2024. održano pojedinačno seniorsko Prvenstvo Hrvatske u dizanju utega. Na natjecanju je nastupilo stotinjak najkvalitetnijih dizača, odnosno dizačica iz 11… više »

Dogodilo se na današnji dan - 23. travnja

objavljeno prije 21 dan i 11 sati

Jurjevski noćni ustanak (estonski - Jüriöö ülestous), pobuna estonskih seljaka protiv tuđinske vlasti feudalnih gospodara, izbio je 1343. godine. Estoniju su početkom 13.… više »

WWF ADRIA

U Koprivnici posađena najveća šuma hrane u Hrvatskoj

objavljeno prije 21 dan i 19 sati

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF danas je u suradnji s Gradom Koprivnica i njihovim komunalnim poduzećem Komunalac posadila najveću šumu hrane u Hrvatskoj… više »

SIPRI

Svijet se ubrzano naoružava

objavljeno prije 22 dana i 4 sata

Prema podacima Stockholmskog instituta za istraživanje mira (SIPRI) u 2023. godini su međunarodni vojni izdaci porasli za gotovo sedam posto, dosegnuvši novu rekordnu vrijednost.… više »

Dogodilo se na današnji dan - 22. travnja

objavljeno prije 22 dana i 12 sati

Portugalski moreplovac Pedro Álvares Cabral 1500. godine postao je prvi Europljanin koji je stigao do obala Brazila, te se smatra otkrivačem tog dijela južnoameričkog teritorija.… više »

STVARNO?

Transformacija Velikog koraljnog grebena

objavljeno prije 23 dana i 4 sata

U tijeku je peto veliko izbjeljivanje Velikog koraljnog grebena u Australiji. Trenutno doživljava najgori događaj masovnog izbjeljivanja dosad, a za to je krivo zagrijavanje oceana uzrokovano… više »

Dogodilo se na današnji dan - 21. travnja

objavljeno prije 23 dana i 12 sati

Prema antičkoj legendi, Romul, sin Reje Silvije i boga Marsa, 753. godine pr.K. osnovao je grad Rim. Prema legendi, svrgnuvši s prijestolja brata Numitora, Amulije je postao kralj… više »

SAVJETI

Važan legalan rad udruga koje pomažu životinjama

objavljeno prije 24 dana i 4 sata

Udruga Prijatelji životinja objavila je da je posljednjih dana dobila više upita vezano za legalnost rada Udruge S-Pas. Članovi FB-grupe „Osvrt na udrugu S-PAS by Gloria Malin",… više »

Dogodilo se na današnji dan - 20. travnja

objavljeno prije 24 dana i 12 sati

1775. godine započela je opsada grada Bostona, početna faza Američkog rata za nezavisnost. Milicije New Englanda tom su prilikom u gradu okružile i zadržale britansku vojsku punih 11 mjeseci… više »

Dogodilo se na današnji dan - 19. travnja

objavljeno prije 25 dana i 12 sati

U Zagrebu je 19. travnja 1273. održan prvi poznati sabor, sa sačuvanim zapisnikom i zaključcima. Tada je utvrđen i naziv sabora: Opći sabor čitave kraljevine Slavonije (Congregatio Regni… više »

DAN PLANETA ZEMlJE

Zrak u Hrvatskoj 84% čišći?

objavljeno prije 25 dana i 18 sati

Pokušajte zamisliti dan bez svog automobila: odlazak na posao, kupovina, svakodnevne obaveze, sve uz korištenje isključivo javnog prijevoza. Zvuči komplicirano? A sada,… više »

skrolaj na vrh