Stalno gladujete, a kilogrami ne idu dolje? Probajte svjesno jedenje
Na stranu različite istočnjačke ili hippie filozofije o hrani, pristup svjesnog jedenja podržava čitav niz znanstvenih istraživanja. Donosimo vam sedam osnovnih pravila!
Ukoliko već sami nemate ovih problema, zasigurno ste imali priliku pričati s nekime tko se kune u to da jede isključivo zdrave namirnice i bavi se tjelovježbom, ali mu kilogrami naprosto odbijaju ići dolje. Upravo su takvi ljudi najčešće žrtve modernog načina života i nedostatka vremena, u kojima se svi savjeti fokusiraju isključivo na ono ŠTO jedemo, a malo tko nas doista uči i KAKO se pravilno jede.
Na stranu različite istočnjačke ili hippie filozofije o pristupu hrani i njenoj konzumaciji, pristup svjesnog jedenja podržava čitav niz znanstvenih istraživanja, koja su unazad zadnjih nekoliko godina u više navrata potvrdila kako su prebrzo žvakanje i dekoncentriranost za vrijeme jela pogubni za svaki pokušaj gubitka kilograma.
Dobra je vijest da se sve ove loše navike mogu pobijediti upornom vježbom. Loša je vijest da je te navike gotovo nemoguće promijeniti bez ulaganja znatnog truda. Ipak, stvari srećom nisu tako crno-bijele i između te dvije krajnosti postoji zlatna sredina, u kojoj ćete dobiti najbolje od oba svijeta.
Kako to postići? Slijedite ovih nekoliko savjeta i bit ćete na odličnom putu da i sami naučite svjesno jesti. Pa krenimo:
1. Žvačite svaki zalogaj 25 puta
Žvakanje je zasigurno najjednostavniji i najefikasniji način da stvorite dobre prehrambene navike. Kako smo napisali u uvodu, više je znanstvenih istraživanja zadnjih godina potvrdilo kako postoji direktna povezanost između broja žvakanja i ukupnog unosa hrane. Stručnjaci se slažu da je 20 puta dovoljno da ostvarimo osjetniju razliku, a sve iznad toga dodatni je bonus. Ukoliko vam je broj od 25 kojeg smo mi odabrali premalen ili prevelik, slobodno zvačite onoliko koliko sami osjećate da je dovoljno, dok god je to iznad dvadeset.
2. Jedite lijevom rukom ako ste dešnjak i obrnuto
Jedna od najgorih zamki u koje možete upasti za vrijeme jela jest da izgubite pojam o tome što i koliko ste pojeli. Upravo je zbog toga pribjegavanje različitim malim trikovima poput ovoga odličan načina da se tomu oduprete. Ukoliko se ne uspijete prisiliti raditi ovo za vrijeme svakog obroka, krenete li samo s doručkom i međuobrocima učinili ste već veliki korak.
3. Odložite vilicu nakon svakog zalogaja
Ukoliko ste odlučili pridržavati se pravilu 25 žvakanja (a trebali biste ukoliko ste imalo ozbiljni u tome da konačno počnete pametnije jesti), odlaganje vilice na stol između dva zalogaja odličan je način da se fokusirate na žvakanje. Isto tako, na ovaj ćete način nesvjesno početi pridavati više pažnje samom okusu hrane u vašim ustima, umjesto da ju kao lopatom trpate u sebe.
4. Uzmite prvi zalogaj zatvorenih očiju
U svijetu su jedno vrijeme bili iznimno popularni restorani gdje naručujete i jedete hranu u potpunom mraku, a „fora" je bila u tome da se možete potpuno fokusirati na okus i teksturu hrane koju jedete, bez ikakvih vizualnih ometanja. Ono što je pokopalo takve restorane bila je činjenica da je hrana bila grozna, što je u takvoj situaciji još više dolazilo do izražaja. Bilo kako bilo, sama suština te ideje uopće nije bila loša, i upravo je to nešto što možete reproducirati i u svakodnevnoj prehrani. Zatvorite li oči pri prvom zalogaju dat ćete svojim osjetilima vremena da bolje dožive okuse, što će pridonijeti većem uživanju u hrani i ukupno boljem iskustvu.
5. Jedite svu hranu iz tanjura
Iako bi vam se ovo moglo činiti očiglednim, stanete li na sekundu i razmislite, shvatit ćete da ovaj savjet nije bez smisla. I dok većina nas hranu poput variva i tjestenine doista jede iz tanjura, istovremeno hranu poput kikirikija, kokica, keksa i ostalih grickalica jedemo uglavnom iz vrećice, što je vrlo loša navika kad je svjesno jedenje u pitanju, jer na taj način naprosto nemamo pojam o količini koju smo pojeli.
6. Sjedite za stolom
Sjedenjem za stolom (ovdje mislimo na stol u blagovaoni ili onaj u kuhinji, nikako stolić u dnevnoj sobi) na neki način „formaliziramo" ručak ili večeru, smanjujući pritom šansu da će nam misli i koncentracija odlutati na stvari poput računala ili televizije.
7. Jedite u tišini
Unatoč tomu što je tišina „zvuk" kojeg se moderni čovjek najviše boji, uređaji poput telefona, mobitela i televizije ne trebaju vam za vrijeme jela, a isto vrijedi i za glasne ukućane, ukoliko je to ikako moguće. Svaki zvuk, okus ili miris osim onoga od hrane koju upravo jedete remeti vam koncentraciju i uništava sav trud kojeg ulažete u svjesno jedenje.
Novi komentar