« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
FAKE SMILE

Pretvarajte se da ste sretni i činit ćete dobro srcu

Stručnjaci smatraju da je sasvim logično zaključiti kako sreća i radost čine dobro organizmu isto kao što tjeskoba i depresija rade suprotno

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

sreća

,

zdravlje

,

srce

,

radost

Ljudi koji su obično veseli i zadovoljni manje su skloni srčanim bolestima od onih koji su tužni, zaključak je studije objavljene u četvrtak u časopisu europskog kardiološkog društva.

Istraživanje koje je iscrpno prikazano u European Heart Journalu, provedeno je među 1.739 zdravih odraslih osoba (među njima je bilo 877 žena) koje su promatrane kroz razdoblje od deset godina.

Kod sudionika koji nisu imali pozitivnih emocija utvrđen je 22 posto veći rizik od srčanih bolesti (infarkta i angine pectoris) nego u onih koji su ih imali malo. Kod potonjih je pak rizik 22 posto veći nego u ispitanika s umjereno pozitivnim osjećajima.

Rezultati navode na zaključak da se srčane bolesti mogu donekle spriječiti jačanjem pozitivnih emocija u ljudi, ističe Karina Davidson iz Medicinskog centra na sveučilištu Columbiji u New Yorku, koja je vodila istraživanje. Čak i ako ste mrzovoljni po prirodi, pokušajte biti raspoloženi i radosni, predlaže Davidson, odglumite osmjeh i veselje jer bi i to moglo biti dobro za srce. Davidson ipak misli da je još prerano za kliničke preporuke.

Studija sugerira da se osobe "dobroćudne naravi" bolje oporavljaju od stresa i da imaju čvršći san.

Stručnjaci smatraju da je sasvim logično zaključiti kako sreća i radost čine dobro organizmu isto kao što tjeskoba i depresija rade suprotno. To naročito vrijedi kad je srce u pitanju. Poznato je da  stres uzrokuje lučenje hormona koji su štetni za srčani mišić. Stres također može uzrokovati pretjerano širenje krvnih žila zbog čega se naslage u krvnom sustavu mogu lakše kretati kroz njega i na kraju začepiti najkritičnija mjesta. Tako bar smatra Joep Perk, profesor sa švedskog sveučilišta Kalmar i glasnogovornik Europskog društva kardiologa.

"Začarani krug" između srčanožilnih bolesti i velike depresije i obratno, zaslužuje veću pozornost kardiologa i psihijatara, zaključuju na kraju stručnjaci. (hina/metro-portal)
18.02.2010. 10:24:06
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    aleks
    25.02.2010. 21:55
    "Začarani krug" između srčanožilnih bolesti i velike depresije i obratno, zaslužuje veću pozornost kardiologa i psihijatara, zaključuju na kraju stručnjaci. (hina/metro-portal)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh