« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
OPREZ POŽELJAN

Pečenje mesa doista povećava rizik od raka?

Kako tvrde znanstvenici, pečnje na plinskom kolu povećava rizik od raka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

plin

,

Rak

,

meso

,

pečenje

,

kancerogene čestice

Naime, otkrili su da pare od tave koja se zagrijava pomoću plina sadrže više kancerogenih čestica u usporedbi s onima koje proizvodi električno kolo. Znanstvenici vjeruju kako plamenovi plina oslobađaju štetne kemikalije u ulju tijekom procesa pečenja i prženja te upozoravaju na moguć povećani rizik.

Ovo istraživanje nadovezuje se na prijašnje studije da jedenje prekuhanog ili prepečenog crvenog mesa može povećati rizik od tumora zbog stvaranja kancerogenih čestica po imenu akrilamidi. Posljednja studija simulirala je tipičnu kuhinju zapadnjačkih restorana, pečenjem 17 komada odrezaka u ulju 15 minuta na plinskom ili električnom kolu.

Stručnjaci su ispitali ultra fine čestice u parama koje su proizvedene kuhanjem. Rezultati su pokazali kako pečenje pomoću plina povećava izlaganje toksičnim kemikalijama poput aldehida ili heterocikličnih amina. Međunarodna agencija za istraživanje raka ove je spojeve proglasila "vjerojatno kancerogenima". Još uvijek nije poznato koji je nivo izlaganja tim kemikalijama siguran. Vjeruje se kako više temperature vode do potencijalno opasnih nusprodukata pečenja.

Tim znanstvenika s Norveškog sveučilišta za znanost i tehnologiju u svojoj studiji stoga zaključuje kako "izlaganje parama od takvog načina pripreme hrane treba biti reducirano što je više moguće."

18.02.2010. 20:43:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh