« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 1 dan i 16 sati
POMFRIT

Omiljena grickalica, ali koliko je zapravo zdrav?

Iako ga mnogi obožavaju zbog njegovog okusa i teksture, postavlja se pitanje: koliko je zapravo pomfrit zdrav za naš organizam?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

pomfrit

Pomfrit, hrskava i ukusna delicija, nezaobilazan je dodatak mnogim obrocima diljem svijeta. Ova pržena krumpirova grickalica često je prvi izbor uz hamburgere, sendviče ili mesne specijalitete. No, iako ga mnogi obožavaju zbog njegovog okusa i teksture, postavlja se pitanje: koliko je zapravo pomfrit zdrav za naš organizam?

Sastav i proces pripreme

Pomfrit se prvenstveno sastoji od krumpira, koji je prirodni izvor ugljikohidrata, vlakana, vitamina C i kalija. Na prvi pogled, krumpir sam po sebi može biti zdrava namirnica, no problem nastaje tijekom pripreme. Klasični pomfrit se prži u dubokom ulju na visokim temperaturama, što značajno mijenja njegov nutritivni profil. Prženje dovodi do povećanja kalorijske vrijednosti, zbog čega pomfrit postaje visokokaloričan obrok bogat zasićenim mastima i trans-mastima.

Tehnike prženja uzrokuju stvaranje spojeva poput akrilamida, koji se povezuju s povećanim rizikom od raznih zdravstvenih problema, uključujući rak. Osim toga, pomfrit je često bogat natrijem, jer se obično obilato soli, što doprinosi povećanom unosu soli i može dovesti do visokog krvnog tlaka, srčanih bolesti te drugih zdravstvenih poteškoća.

Utjecaj na zdravlje

Česta konzumacija pomfrita može dovesti do povećanja tjelesne težine zbog visoke kalorijske vrijednosti. Zbog visokog udjela zasićenih masti i trans-masti, pomfrit doprinosi povišenju razine lošeg kolesterola (LDL), što može povećati rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Također, prekomjerni unos natrija može uzrokovati probleme s bubrezima i dovesti do zadržavanja tekućine u organizmu.

Iako je povremeno uživanje u pomfritu prihvatljivo, preporučuje se umjerenost. Zdrave alternative uključuju pečeni pomfrit ili pripremu pomfrita u fritezi na vrući zrak, što smanjuje količinu ulja i kalorija.

Dakle, iako je pomfrit ukusan i često neizostavan dio brzih obroka, nije najbolji izbor za svakodnevnu prehranu. Zbog visokog udjela masti, soli i kalorija, preporučuje se konzumirati ga umjereno i uz povremenu zamjenu zdravijim alternativama. Kako bi se očuvalo zdravlje, ključno je obratiti pažnju na način pripreme i veličinu porcija.

25.09.2024. 13:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    25.09.2024. 17:27
    Mozes jedan out tjedno
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh