« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 2 dana i 11 sati
EH, DA...

Ajvar - koliko ima kalorija?

Ako imate 70 kilograma, da biste potrošili 100 grama ajvara koji ste pojeli, trebate trčati ili voziti bicikl oko 10 minuta, plivati ​​14 minuta ili raditi vježbe s utezima 25 minuta

Dakle, to ima kalorijaaa ;)
Dakle, to ima kalorijaaa ;) (Arhiva)
Više o

kalorije

,

ajvar

Vrijeme je ajvara, radi se na sve strane, pa čisto da vidimo koliko to tu ima kalorija i tih stvari, da bude jasno je li to uopće zdravo za nas?

Je, naravno, ali ima se tu što reći o kalorijama... naime, 100 grama ajvara sadrži 99 kCal, 1,5 g proteina, 13 g ugljikohidrata i 5,3 g masti. Ajvar spada u hranjive, ali visokokalorične namaze, pa ga treba konzumirati umjereno.

Ako imate 70 kilograma, da biste potrošili 100 grama ajvara koji ste pojeli, trebate trčati ili voziti bicikl oko 10 minuta, plivati ​​14 minuta ili raditi vježbe s utezima 25 minuta.

Ista količina ajvara predstavlja 5 posto preporučenog dnevnog unosa kalorija, 2 posto dnevnog unosa proteina, 5 posto ugljikohidrata i 8 posto masti. Upravo iz masnoća i ugljikohidrata ajvar dobiva najveći dio svoje kalorijske vrijednosti.

Ajvar od pečene paprike

Usporedbe radi, 100 grama gaude ili edamama ima oko 350 kcal, 100 grama pečenog krumpira ima 122 kalorije, a 100 grama svježe paprike, rajčice ili špinata ima oko 20 kalorija.

Deblja li ajvar?

Ajvar ne deblja ako se jede u umjerenim količinama, bilo da se radi o ajvaru od mljevene ili pečene paprike. Crvena paprika od koje se priprema ajvar sadrži kapsaicin, tvar koja ubrzava sagorijevanje masti i pomaže pri mršavljenju.

No, ajvar je i pun ulja, što povećava njegovu masnoću i kalorijsku vrijednost. Upravo zbog te kaloričnosti, bogatog okusa i mirisa, ajvar može brzo zadovoljiti apetit i smanjiti želju za prejedanjem, što ga čini izvrsnom namirnicom u borbi za održavanje kilograma.

Zanimljivo je da crvena paprika ima manje ugljikohidrata, ali i manje vlakana od zelene paprike.

No, s obzirom na sve čimbenike, prije svega njegovu veću kalorijsku vrijednost, ajvar se nikako ne preporuča svakodnevno jesti u velikim količinama. Tretirajte ga kao dobar dodatak jelu ili kao salatu, a uzimajte ga povremeno, u količini od, recimo, 50 grama.

Je li ajvar zdrav?

Možemo reći da ajvar spada u visoko nutritivne namaze i da ima brojne dobrobiti za naše zdravlje, ako se, kao što smo već rekli, konzumira umjereno i ako se radi o domaćem ajvaru koji je pripremljen bez aditiva i konzervansa.

Ajvar je 100% veganski proizvod koji ne sadrži gluten, što ga čini izvrsnim izborom za osobe s intolerancijom ili alergijama na ovaj protein.

Bogat antioksidansima

Polaganim procesom kuhanja na niskoj temperaturi uspješno se čuvaju brojne hranjive tvari iz crvene paprike koja je odličan izvor mikronutrijenata poput vitamina C, vitamina A, vitamina B6 i željeza.

Vitamin C je poznati antioksidans koji jača imunitet, pomaže u obnovi stanica i pridonosi proizvodnji kolagena koji je važan za zdravlje kostiju, kože i kose.

Osim toga, crvena paprika u ajvaru sadrži antioksidanse poput likopena, beta-karotena, luteina i zeaksantina koji štite stanice od oksidativnog stresa.

Jedno je istraživanje pokazalo da različite vrste paprika imaju bioaktivna i antioksidativna svojstva.

Patlidžan, koji se također može koristiti u ajvaru, bogat je vitaminom B12 i folnom kiselinom.

Suncokretovo ulje u ajvaru sadrži vitamin E, dok je maslinovo ulje, koje možete koristiti kao zamjenu, još boljeg nutritivnog profila. Dobra vijest je da su ulja koja se koriste u pripremi ajvara višestruko nezasićene masti, koje pozitivno djeluju na srce i krvne žile.

Bogata vlaknima

S obzirom da je pripremljen od povrća, ajvar predstavlja dobru dnevnu dozu unosa vlakana koja su važna za zdravlje crijeva, ali i cijelog organizma. Poznato je da vlakna utječu na regulaciju razine šećera i kolesterola u krvi.

Dakle, ajvar možemo jesti (ako ga volimo, naravno...)... no, ne u baš nekim ozbiljnim količinama ;)

24.09.2024. 18:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    25.09.2024. 10:17
    Volim ga ali ne Puno
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh