« Život
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
HMM ...

Nesanicom se liječe traume?

Kako san može očuvati neka bolna sjećanja, nekad je bolje ostati što duže budan nakon traume kako se ne bi usadila u mozak

Nakon traumatičnog iskustva ostanite budni što duže
Nakon traumatičnog iskustva ostanite budni što duže (Deviantart)
Više o

nesanica

,

spavanje

,

san

,

traume

,

loša sjećanja

San, dobar i kvalitetan, lijek je za mnoge probleme, no izgleda da su znanstvenici našli situacije u kojima je bolje ne spavati kako bi se kasnije osjećali puno bolje, ma kako ovo kontradiktorno zvučalo.

Naime, testirano je stotinjak muškaraca i žena kojima su pokazali slijed slika, od kojih su neke bile neutralne, a neke izuzetno negativne, poput teških prometnih nesreća ili nasilja i rata. Nakon toga su ispitanici ocjenjivali snagu svoje emocionalne reakcije na skali od jedan do devet. 

Dvanaest sati kasnije slike su im ponovno pokazane, ovaj put uz neke nove i ispitanici su trebali odgovoriti jesu li sliku već vidjeli i ocijeniti svoju reakciju. Pola grupe slike je gledalo tijekom dva dana, tako da su spavali između dva gledanja, dok su drugi pogledali sve slike u istom danu, jedan put ujutro, drugi put navečer. 

Pokazalo se da su reakcije na negativne slike jednako ili i više emotivne kod ljudi koji su u međuvremenu spavali. Znanstvenici smatraju da je to logično jer je jedna od funkcija sna čuvanje pamćenja, pa bila to i trauma. 

Tako je dokazano da san čuva sjećanja, no jednako tako i emocionalne reakcije povezane sa sjećanjem, tako da je nakon traume najbolje ostati budan što duže kako vas ne bi pratila u noćnim morama. 

 

10.02.2013. 20:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh