« Život
objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana
HALLOWEEN

Sve što trebate znati o Halloweenu

Doslovan prijevod engleskog korijena naziva Halloween (All Hallows Eve) značila bi večer prije Dana svih svetih/mrtvih, ali nema nikakve veze s kršćanskim blagdanom Svih svetih ili Dana mrtvih

Spremate li se za Halloween?
Spremate li se za Halloween? (Arhiva)
Više o

Halloween

Halloween oliti Noć vještica se zadnjih godina zahuktala sa svih mogućih strana, od partyja do kuća... pa da vidimo što je to zapravo. Usput, evo vam linkova kako se dobro provesti i još bolje ukrasiti stan

>> Halloween - zabava ili glupost? >>

>> Recepti za Halloween - kockasta bundeva >>

>> Halloween - kako ukrasiti stan? >>

>> Napravite svoju bundevu za Halloween >>

Riječ Halloween u našem jeziku nije doslovno prevedena. Doslovan prijevod engleskog korijena naziva Halloween (All Hallows Eve) značila bi večer prije Dana svih svetih/mrtvih, ali nema nikakve veze s kršćanskim blagdanom Svih svetih ili Dana mrtvih.

Noć vještica vuče korijene iz drevnog pretkršćanskog keltskog festivala mrtvih. Prema keltskom kalendaru, 1. studeni označavao je početak zime, početak nove godine, te početak i kraj životnog ciklusa.

Kelti su vjerovali da na ovaj dan duše pokojnika prelaze na drugi svijet. Tu noć Kelti su palili vatre kako bi pomogli zalutalim dušama u pronalasku puta, te kako bi umirili duhove i vještice tu noć su iznosili darove u obliku hrane i pića. Nakon dolaska kršćanstva slavljenje keltske Nove godine i njihovi izvorni običaji su se nešto izmijenili, ali se zadržala tradicija proslave Noći vještica.

U Americi među odraslima Halloween je postao treći najpopularniji zabavni događaj, nakon Super Bowla i dočeka Nove godine.

Kod nas još ne postoji navika proslave ovog praznika, ali ćete uvijek pronaći pokoji party, horor na televiziji ili bundevama ukrašen izlog.

Glavni simbol Noći vještica su bundeve, ali i sve ono što može uplašiti ljude, maske i simboli koji se kod nas tradicionalno koriste za maškare.

Lampioni koji se rade od velikih narančastih bundeva spajaju simboliku vatre, hrane i maske. Njih je lako izraditi. Dovoljno je izdubiti bundevu, te staviti u nju svijeću ili električnu žarulju.

27.10.2021. 13:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  armando
  27.10.2021. 15:30
  jel ti su vjerovali da duse mrtvih dolaze tu večer uoči 1 11 i onda su s maskama ih plašili
 2. avatar
  armando
  27.10.2021. 15:31
  kelti ... a meksikancimsu na grobovima stavljali bundeve tako ostalo tradicija kod nas u 90ma su se smijali halloween partija evo danas ih ima puno
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh