« Život
objavljeno prije 14 godina
APSURDNA VREMENA

Najviše milijunaša ima SAD, a sve više kućanstava živi u luksuzu

Najbogatija kućanstva drže 21% svjetskog bogatstva, a na globalnoj razini ih ima samo 0,1%

Monte Carlo jahte
Monte Carlo jahte (Shutterstock)
Više o

bogataši

,

milijunaši

,

bogatstvo

,

kriza

Prihodi privatnih investitora narasli su prošle godine 11,5% na vrtoglavih 111,5 bilijuna dolara čime su bogataši na svoje bankovne račune vratili gubitke iz 2008., jedan je od zaključaka studije konzultantske kuće Boston Consulting Group.

Sjeverna Amerika i Azija bilježe najveći apsolutni i relativni rast bogatstva, a slijedi ih Latinska Amerika. Europa je 2009. obranila titulu najbogatije svjetske regije s 37,1 bilijuna dolara odnosno trećinom ukupnog svjetskog bogatstva.

BCG prognozira da će do 2014. broj milijunaša i njihovi prihodi rasti oko šest posto godišnje, što je manje neko nekada, ali i znatno više nego u pet posljednjih godina. Pritom će se najviše obogatiti regija Azija-Pacifik koja će 2014. imati znatno veći dio kolača svjetskog bogatstva nego danas.

>>Bogati će evoluirati u drugu vrstu?

>>Traži se novi svjetski poredak

Prošle godine se povećao i broj kućanstava koja žive u potpunom luksuzu. Dijelim svijeta ih tako ima 11,2 milijuna što je čak 14% više nego lani. Najviše milijunaša stanuje u SAD-u (4,7 milijuna), a slijede Japan (1,2 milijuna), Kina (670.000), Velika Britanija (485.000) i Njemačka (430.000). U Singapuru se broj kućanstava s milijunskim imetkom povećao za čak 35%, a slijede Malezija, Slovačka, i Kina.

Prema gustoći naseljenosti najviše milijunaša živi u Singapuru, Hong Kongu, Švicarskoj, Kuvajtu, Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Na sedmom mjestu se u ovoj kategoriji unatoč veličini teritorija nalazi SAD što ukazuje na stvarne posljedice ekonomske krize koja očito bogate nije značajno pogodila.  

>>Kriza je bogataše učinila još bogatijima!

Globalno gledajući, navedene brojke upućuju na to da svega jedan posto kućanstava u svijetu ima milijuna na bankovnim računima. Zanimljivo je da kućanstva s imovinom od 5 milijune dolara i više čine samo 0,1% svih kućanstava, dok istovremeno drže 21% svjetskog bogatstva.

16.06.2010. 10:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh