« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
INICIJATIVA

Traži se novi svjetski poredak

Novi poredak trebao bi biti pravedniji, demokratičniji i multipolarniji od postojećeg

(Shutterstock)
Više o

Luiz Inacio Lula da Silva

,

novi svjetski poredak

,

svjetski poredak

,

BRIC

Čelnici zemalja skupine BRIC - Brazil, Rusija, Indija i Kina - zatražili su u četvrtak, na svom drugom summitu u Braziliji, novi pravedniji i demokratičniji svjetski poredak.

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, kineski predsjednik Hu Jintao, ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i indijski premijer Manmohan Singh sudjelovali su na summitu BRIC-a premještenom s petka na četvrtak nakon odluke Hua Jintaoa da skrati posjet Brazilu kako bi se vratio u Kinu pogođenu potresom.

Po završetku dvosatnog sastanka, indijski premijer izjavio je da je prvi cilj skupine osnivanje "novog svjetskog poretka, demokratičnijeg, pravednijeg i multipolarnijeg".

Pitanje iranskog nuklearnog programa dominiralo je bilateralnim susretima među čelnicima. Također su razgovarali o svjetskoj trgovini, te su se zauzeli za ukidanje svih oblika protekcionizma.

Hu je održao i bilateralni sastanak s Lulom da Silvom, a nakon sastanka dvojica su predsjednika potpisala sporazum o strateškoj suradnji Brazila i Kine za razdoblje od 2010. do 2014.

Nakon summita u Braziliji Hu je trebao posjetiti Venezuelu i Čile. U razornom potresu na zapadu Kine u srijedu poginulo je više od 700 osoba, a desetak tisuća je ozlijeđeno.(hina/metro-portal)

16.04.2010. 10:08:09
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    emin
    16.04.2010. 10:54
    Krajnje je vreme da se osnuje novi poredak koji bi mogao pravednije djelovati.Vreme je da se stane na kraj americkom imperijalizmu i da snosi konsekvence za nastalo stanje u svijetu (mrznja i uski interesi sa poltronskim zemljama).
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh