« Život
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
NE LAŽITE NAM

Najčešće istine i laži o hrani

Punozrnata peciva su manje kalorična od onih običnih, nije dobro piti mlijeko tijekom prehlade, light jogurti sadrže manje kalcija...

(Dreamstime)
Više o

hrana

,

dijeta

,

zdrava prehrana

,

voda

,

mliječni proizvodi

,

nutricionizam

Razni ''stručnjaci'' i kvazi nutricionisti neprestano nas bombardiraju raznim neprovjerenim činjenicama o prehrani, namirnicama i dijetama. Tako svi ''znamo'' da su male količine piva dobre za trudnice, da malomasni jogurti sadrže manju količinu kalcija od punomasnih, ili da se vitaminom C možemo predozirati.

Zato pogledajte što su stvarne činjenice, a što mitovi o onome što je zbilja dobro za nas:

Nije dobro piti mlijeko tijekom prehlade

Protivnici mlijeka tvrde da ono uzrokuje preveliku proizvodnju sluzi, pa ga nije dobro piti kad ste prehlađeni. To nije istina - ne postoji niti jedan znanstveni dokaz da je tomu tako. Štoviše, mlijeko i mliječni proizvodi vrlo su važan dio prehrane.

Voda, voda, voda

Istina je da je dobro piti što više vode. Idealna količina tekućine koju dnevno morate unijeti u organizam zavisi o vašoj dobi, zdravstvenom stanju, radnoj okolini, vrsti posla itd. no, sve više od dvije litre dnevno može biti loše, osim ljeti. Važno je i piti umjereno, a ne odjednom popiti veliku količinu tekućine.

Male količine piva ili vina dobre su za trudnice

To nije istina. Iako svaka žena reagira drukčije, tijekom trudnoće se nikako ne preporučuje niti malo alkohola jer se nikad ne zna što može naštetiti djetetu.

Večernji obroci uzrokuju debljanje

Obroke je dobro podijeliti tako da unos energije bude veći u prvoj polovici dana jer se većina naših aktivnosti odvija u tom dijelu dana. Tako i lakše potrošimo kalorije koje smo unijeli, a unos hrane u kasnim satima može uzrokovati da se hrana teže probavljuje, a energija se ne troši dovoljno. Dakle, istina je da obroci, pogotovo oni teški i kalorični, mogu dodati više neželjenih kilograma, pa bi naš zadnji obrok trebao biti oko četiri sata prije nego odemo na spavanje.

Punozrnata peciva sadrže manje kalorija od onih od bijelog brašna

Ovo je jedan od najraširenijih mitova jer je energetska vrijednost obje vrste podjednaka. Punozrnata peciva mogu biti bolja jer uglavnom sadrže više vitamina i vlakana, ali količina kalorija je otprilike ista.

Malomasni mliječni proizvodi sadrže manje kalcija od punomasnih

Količina kalcija nema veze sa sadržajem masti, tako da light jogurti i ostali mliječni proizvodi imaju jednaku količinu ove zdrave tvari kao i oni s više masti. Kalcij zavisi samo o vrsti pojedinih proizvoda, pa više kalcija imaju mliječni proizvodi koji su gušći.

Začinjena hrana pomaže u mršavljenju

Nikako! Iako vlada uvjerenje da teška i začinjena hrana ubrzava metabolizam, takvi obroci neće potaknuti potrošnju energije i kalorija.

Moguće je predozirati se vitaminom C

Iako ni u čemu nije dobro pretjerivati, nipošto nije istina da prevelika doza vitamina C može uzrokovati predoziranje.

29.12.2009. 11:19:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh