Hormon gladi tjera nas da jedemo kad smo već siti
Hormon ghrelin djeluje na mozak tako da neki ljudi nastavljaju jesti hranu za koju otprije znaju da će u njoj uživati
Nekoliko istraživanja posljednjih godina pokazala su da naše tijelo kad je gladno proizvodi hormon ghrelin (takozvani hormon gladi). Taj hormon vjerojatno djeluje na mozak koji aktivira djelovanje u vezi toga.
Novo istraživanje UT Southwestern Medicinskog centra na miševima pokazalo je da ghrelin također može djelovati na mozak tako da neki ljudi nastave jesti i uživati u hrani i nakon što su potpuno siti.
Dr. Jeffrey Zigman, jedan od autora studije kaže da ljudi zato naginju takozvanim nagradama, tj. hrani zbog koje se osjećaju bolje i pružaju im užitak. One nam i pomažu u reorganiziraju pamćenja tako da se opet možemo sjetiti gdje smo te užitke našli.
U istraživanju su na miševima provedena dva testa. U prvom su znanstvenici promatrali hoće li miševi, nakon što su nahranjeni, odabrati sobu u kojoj su već prije našli masnu hranu, ili sobu u kojoj se nalazi lakša hrana. Kad je miševima dan ghrelin, izrazito su preferirali sobu s masnom hranom, a oni bez ghrelina nisu pokazivali što im se više sviđa.
''Mislimo da je ghrelin natjerao miševe da traže masnu hranu jer su zapamtili da su u njoj uživali i prije'', kaže dr. Mario Perello, voditelj studije.
U drugom testu stručnjaci su promatrali koliko dugo su miševi gurali noseve u rupu kako bi dobili masnu hranu. Pokazalo se opet da su miševi koji nisu dobili ghrelin puno prije odustali od onih koji su ghrelin dobili.
Ljudi i miševi dijele isti tip veza moždanih stanica i hormona, kao i sličnu građu takozvanih ''centara užitka'' u mozgu. Dakle, sljedeći je korak znanstvenika odrediti koji živčani sklopovi u mozgu reguliraju aktiviranje ghrelina.
Novi komentar