« Život
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
STVARNO?

Koliko je zapravo sna potrebno?

Istraživanje je pokazalo da pripadnici izoliranih i tehnološki primitivnih afričkih i južnoameričkih plemena ne spavaju ništa više od 'modernih' ljudi

Osam sati i nije baš potrebno, izgleda ...
Osam sati i nije baš potrebno, izgleda ... (Arhiva)
Više o

spavanje

,

san

,

količina sna

Količina sna koja je potrebna svakoga dana nije baš tolika koliko nam stalno govore, pokazalo je novo istraživanje koje je provela skupina američkih znanstvenika.

Naime, oni su otkrili je da pripadnici izoliranih i tehnološki primitivnih afričkih i južnoameričkih plemena ne spavaju ništa više od 'modernih' ljudi.

U prvoj ikad provedenoj studiji o navikama spavanja u primitivnim kulturama, znanstvenici su pratili članove plemena Tsimane u Boliviji, Hadža u Tanzaniji i San u Namibiji više od tisuću dana i ustanovili da oni spavaju u prosjeku 6 sati i 25 minuta. To je otprilike isto kao i u industrijaliziranim društvima.

"Vrlo je jasno da oni ne spavaju ništa duže od nas, suprotno onome što se dosad pretpostavljalo", rekao je profesor psihijatrije na UCLA-u Jerome Siegel. Uvijek se mislilo da su ljudi u prošlosti spavali dulje, ali ova studija pokazuje da je to mit, dodaje Siegel.

Antropolog sa sveučilišta u Novom Meksiku Gandhi Yetish rekao je da sugeriranih osam sati sna, o čemu se govori kao o idealnom obrascu, "duže nego što bi se realno moglo očekivati". Ova otkrića dovode u pitanje tradicionalna vjerovanja o "normalnom snu", dodao je.

Pripadnici plemena Hadža i San su "lovci-sakupljači", a oni iz Tsimanea su "lovci-uzgajivači". Njihov način života sličan je onom u drevnim društvima.

Iako nemaju struje, oni ne idu spavati u sumrak nego su budni najmanje tri sata poslije zalaska Sunca, a bude se prije zore. Rijetko drijemaju tijekom dana.

Trajanje njihova sna je sezonsko, ljeti je oko šest sati, a zimi sedam.

18.10.2015. 18:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh