Hrana koja najviše šteti planeti
Proizvodnja hrane jedan je od najvećih izvora emisije stakleničkih plinova u svijetu, a pojedine namirnice ostavljaju znatno veći ekološki otisak od drugih
 
	Znamo i dobro da je proizvodnja hrane odavno postala veliki biznis u kojem se vrte milijarde... no, jednako tako znamo da je način proizvodnje postao upitan i zapravo nas tjera u ponor kao civilizaciju... mislite da pretjerujemo? O ne, evo što je istina...
Prema podacima koje je objavio Our World in Data, govedina je apsolutni rekorder - proizvodnja jednog kilograma mesa stvara čak 99,48 kilograma emisije stakleničkih plinova.
Odmah iza nje nalazi se tamna čokolada sa 46,65 kilograma emisije, a na trećem mjestu je janjetina s 39,72 kilograma.
Veliki utjecaj mesa i mliječnih proizvoda
Na listi se zatim nalazi govedina iz mliječne proizvodnje (33,30), kava (28,53), škampi iz uzgoja (26,87) i sir (23,88). Riba iz uzgoja emitira 13,63 kilograma, dok svinjetina ima nešto manji otisak - 12,31 kilogram.
Znatno manji ugljični otisak imaju namirnice biljnog podrijetla. Riža stvara 4,45 kilograma emisije po kilogramu, kikiriki 3,23, šećer iz trske 3,20, dok je na dnu ljestvice tofu s tek 3,16 kilograma.
Podaci jasno pokazuju da najveći utjecaj na emisiju stakleničkih plinova imaju crveno meso i mliječni proizvodi, dok biljna hrana proizvodi znatno manje emisije. Stručnjaci ističu da prelazak na prehranu bogatiju biljnim namirnicama može značajno doprinijeti smanjenju ukupnih emisija i zaštiti okoliša.
Dakle, zaključak je jednostavan... ali istovremeno i problematičan, jer teško da će cijeli svijet prestati jesti govedinu...










Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar