« Clubbing
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Gitaristički biseri pokrenuli trend izdavanja albuma bez ijednog stiha

Članovi Gibonnijevog benda, nekadašni ‘lauferovac’, zatim gitarist Rawbaua te grupa Labyrinth objavili hvaljene CD-e

Fotografija vijesti
Više o

Gibonni

,

Marko Ramljak

,

Luka Veselinović

,

Marko Matošević

,

Kristijan Terzić

,

Dalibor Matošević

,

Vlado Simčić Vava

Koliko god nam se hrvatska glazbena scena činila dosadnom, neinventivnom i nekvalitetnom, ona krije neke od muzičkih bisera, koji tu i tamo sramežljivo odluče pokazati koliko vrijede.

Rebaltadura

Da je tome tako pokazuje i nenadani val instrumentalnih izdanja, koja su se na domaćem tržištu počela pojavljivati posljednjih nekoliko mjeseci.
Niz je započeo Marko Ramljak, violinist Gibonnijevog benda, koji je u rodnom Šibeniku krajem osamdesetih glasio za najbržeg gitaristu. Marko u svom glazbenom djelovanju barata s oba njegova omiljena instrumenta, no na svom drugom solističkom albumu ‘Rebaltadura’ uhvatio se ponajviše violine i ponešto akustične gitare, dok je prateću grupu sastavio od vrsnih glazbenika: Luka Veselinović je na bas-gitari, Marko Matošević na bubnjevima, a Kristijan Terzić svira klavijature.
Riječ je o ambijentalnom jazz albumu s osam sklabdi, mahom Ramljakovih, koje je kritika pozdravila i prozvala ‘zrelim i intimističkim’ ostvarenjem.

Labyrinth

Dvojac s ‘Rebaltadure’, Veselinović i Matošević, u suradnji s gitaristom Daliborom Matoševićem, autori su još jednom svježeg domaćeg instrumentalnog album. Riječ je o projektu Labyrinth, koji je nedavno objavljen pod etiketom Dallas Recordsa. Album također sadrži osam skladbi u jazz ozračju, a članovi benda mogu se pohvaliti suradnjom s brojnim imenima domaće scene: od Nine Badrić, Olivera Dragojevića do Tinom Rupčić, Brunom Krajcarom i Antom Gelom. Kako zvuči Labyrinth možete provjeriti 4. kolovoza u sklopu Last Minute Open Jazz festivala u istarskim Balama.
Na solo projekt odlučio se i Saša Bulić, najpoznatiji po svom sudjelovanju u grupi Rawbau, bendu koji se može pohvaliti da u svom članstvu ima i izbornika Slavena Bilića.

Kopomuorta

Bulićev album zove se ‘Kopomuorta’, a sadrži jedanaest autorskih instrumentalnih skladbi kojima je zajednički nazivnik - dalmatinski štih. Projekt koji je najavljen singlom ‘Prozno damijona’, kritičari su ocijenili kao album koji se može slušati u bilo kojem prostoru i u bilo koje vrijeme, jer ‘svojom atmosferom lako prebacuje slušatelja u mediteransko ozračje’. Diskografska kuća Menart CD reklamira pod sloganom ‘Album dalmatinskih unikatnih instrumentala’.

Jedan sasvim osoban album snimio je i Vlado Simčić Vava, najpoznatiji od svih dosad navedenih instrumentalista. Nekadašnji gitarist Laufera, koji je nedavno sudjelovao i na turneji ‘RI novi val’ s Parafima i Termitima, za Dallas Records je objavio album ‘Soundtrack - Lanterna iskopanog oka’.

Soundtrack

Pomalo mračan naslov potpuno odgovara sadržaju albuma, koji je na tranutke turoban, mističan, ali istovremeno snažan i energičan. ‘Soundtrack’ je zamišljen kao podloga za imaginarni film o osebujnom Riječaninu Faustu Serdozu, slučajnom svjetskom putniku, putopiscu i kroničaru svijeta između dva velika rata. Vava se gitarom uputio na putovanje, prateći Faustove tragove od Islanda, Berlina, Rima, pa sve do Jeruzalema New Yorka i Kamčatke.

Piše: Piše: Marko Podrug
31.07.2008. 21:10:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh