« Clubbing
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
SUNCEBEAT

SunceBeat u Petrčanima - treći dan

Zadnji dan SunceBeat Festivala u Petrčanima oduševio je brojne posjetitelje izvrsnim nastupima

Jose James Jordana de Lovely
Jose James Jordana de Lovely (Tomislav Budak)
Više o

Petrčane

,

partnerski odnosi

,

basna

,

prosti Facebook

Nakon subotnjeg nastupa Roya Ayersa i DJ poput Joey Negra bilo je teško očekivati išta bolje trećeg i zadnjeg dana SunceBeat festivala, ali to se ipak dogodilo - nastup Jose Jamesa uz pomoć vokalistice Jordane De Lovely možemo mirne duše nazvati artistički najkvalitetnijim događajem festivala.

Jose James unio je u festival temeljen primarno na „humpa-cumpa" house ritmovima i dašak njujorške avangardne glazbene scene. Riječ je o  vokalistu s toplim i bogatim baritonom koji ga je mogao učiniti pjevačkom jazz zvijezdom, ali je Jose izabrao drugačiji put. Težnja prema originalnosti te potpuna beskompromisnost i odsutnost komercijalizma usmjerila ga je prema eklektičkome stilu pa svojom glazbom uspješno spaja različite žanrove od kojih su najprepoznatljiviji jazz, soul i hip-hop.

Zvuk koji Jose nastoji postići definitivno spada u avangardan i originalan, premda smo neke njegove elemente već čuli na izvanrednom albumu „Cookie - The Antropological Mixtape" pjevačice i basistice Meshell N'degeocello. To je i Joseov plus jer se Meshell samo dotakla stila koji je u nekim boljim vremenima mogao postati i masovniji. No, Jose je otišao i korak dalje pa je u vlastiti stil unio i puno eksperimentalnih elemenata koji ga izdvajaju od usporedbe s bilo kojim drugim suvremenim izvođačem.

Jamesa je pratio tročlani band predvođen izvanrednim klavijaturistom koji je također bio svojevrsna zvijezda nastupa, uz odličnu ritam sekciju koja je svojim inteligentnim hip hop groove-ovima osiguravala publici stalan poticaj na lagano njihanje.  No, izlazak Jordane De Lovely, pjevačice i kompozitorice u usponu, učinio je od koncerta pravu čaroliju jer je kombinacija dva vokala i dvije različite pojave (tamnoputog Josea i plavuše Jordane) svojim kontrapunktom potpuno fascinirala publiku. Time je profinjenost, inventivnost, avangardnost i inteligencija Jamesove glazbe i vokalnog umijeća predstavljala vrhunac ovog festivala.

Nakon intelektualno i emotivno zahtijevnijeg Jose Jamesa veselicu za kraj omogućili su DJ-evi Karizma i Larry Heard na glavnom stage-u te Luis Radio i Ame na Beach stage-u koji su ponovo spustili energiju na zemlju te rasplesali i  ostatak publike kojoj je Jose ipak bio prevelik zalogaj. Sve u svemu, bio je to odličan festival, s dobro raspoloženom i miroljubivom publikom te uglavnom odličnim izvođačima pa se nadamo da će sljedeće godine uslijediti i drugi SunceBeat koji će Metro-portal sa zadovoljstvom medijski popratiti. 

Piše: Tomislav Budak
16.08.2010. 14:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh