« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 mjeseca i 22 dana
SAN

Fali li vam sna? Nije dobro..

Prema nedavno objavljenim rezultatima novog istraživanja, jedna neprespavana noć dovoljna je da poremeti vaše svakodnevno mentalno i fizičko blagostanje

Ne možete spavati?
Ne možete spavati? (Arhiva)
Više o

spavanje

,

san

,

nedostatak sna

Nije samo vrućina ovih dana kriva, ali ima popriličan broj ljudi koji jednostavno ne mogu spavati zbog raznoraznih problema.

"Uzastopni gubitak sna bio je povezan sa smanjenjem pozitivnih emocija, povećanjem negativnih emocija i većom učestalošću ozbiljnosti fizičkih simptoma", rekla je Soomi Lee, vodeća autorica studije, objavljene u Annals of Behavioral Medicine.

Lee, docentica na Fakultetu za starenje Sveučilišta Južne Floride i direktorica Laboratorije za san, stres i zdravlje (STEALTH), proučava san i različite faktore koji utječu na njega među svim populacijama.

>> Svi problemi zbog manjka sna >>

Odrasli bi trebali spavati najmanje sedam sati tijekom noći, ali svaki treći to ne čini, prema podacima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Negativni efekti lošeg sna dobro su dokumentrani, a njihova pojava je povezana s većim rizikom od raznih stanja poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, pretilosti i demencije, prenosi Sience Daily.

Dnevni efekti uzastopnog gubitka sna, međutim, nisu bili tako široko istraženi.

Novo istraživanje posebno se fokusira na svakodnevne štetne efekte gubitka sna, koji je definiran kao spavanje manje od šest sati dnevno, i  postoje li kumulativni efekti ponavljanog gubitka sna na dnevno blagostanje.

>> Zašto loše spavamo? >>

"Spavanje je bio jedan od nedovoljno priznatih zdravstvenih ishoda, usprkos tome što je san vrlo usko povezan s toliko različitih zdravstvenih ishoda", rekla je Lee.

Istraživanje je ispitivalo dnevnike spavanja u okviru osam uzastopnih dana kod 1.958 odraslih osoba srednjih godina u SAD-u.

Analiza je otkrila da je gubitak sna i tijekom samo jedne noći rezultirao smanjenjem blagostanja, fizički i psihički. Osim toga, s više uzastopnih noći gubitka sna, posebno nakon tri noći, ti su se efekti pojačali.

"Kada se gubitak sna javlja gotovo svaki dan, što znači kronično, tada naše tijelo i um to više ne mogu tolerirati", rekla je Lee.

"Istraživanje pokazuje da uzastopni gubitak sna dovodi do nepotpunog oporavka i gomilanja stresa i tako narušava našu svakodnevnu dobrobit", pojasnila je.

>> Seks je najbolji lijek za nesanicu >>

Kako se broj uzastopnih dana gubitka sna povećavao, ozbiljnost štetnih fizičkih utjecaja, uključujući bolove u tijelu, gastrointestinalne probleme i respiratorne simptome, poput grlobolje i curenja nosa, također se povećala, prema njihovim rezultatima.

Lee je rekla da su sudionici osjetili najgore fizičke posljedice nakon šest uzastopnih dana gubitka sna.

12.08.2021. 11:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    12.08.2021. 18:07
    to je put u bolest
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh