Najzdravije sjemenke za jelo
Određene vrste sjemenki mogu se pohvaliti svojom nutritivnom vrijednošću i jedinstvenim okusima koji svakodnevnu hranu pretvaraju u veoma ukusnu, prepunu hranljivih tvari
Sjemenke su superhrana koja je zaista korisna za naše zdravlje i dobrobit cijelog organizma. To je sasvim dovoljan razlog da ih uključite u svoju ishranu, i to ne samo povremeno.
Većina njih će ostati svježa do godinu dana ako ih čuvate u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru.
Chia sjemenke - jedna žlica ima više vlakana nego kriška kruha od cjelovitih žitarica. Ove sjemenke značajno poboljšavaju probavu i čine vas sitima, kaže nutricionista Lauren Slayton. Vlakna, proteini i omega-3 masne kiseline u chia sjemenkama mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Studija iz 2014. također je pokazala vezu između konzumiranja chia sjemenki i sniženog krvnog tlaka kod osoba sa hipertenzijom. Odlično je i to što dvije porcije chia sjemenki nude istu količinu kalcija kao pola šalica mlijeka.
>> Sjemenke koje su odlične za zdravlje >>
Sjemenke bundeve - ove sjemenke su izvor cinka, nutrijenta koji pomaže u održavanju ispravnog funkcioniranja imunoloških stanica. Oko 30 grama sjemenki bundeve osigurava oko 20 posto dnevne preporučene vrijednosti cinka. Jedna porcija nudi skoro 10 grama proteina, što je oko 20 posto dnevne preporučene doze za žene - što je izvanredno za veganski izvor. To je nešto više od pola šalice graha, piše Real simple.
Sjemenke konoplje - sjemenka konoplje, koja nije halucinogena, dobra je za zdravlje kože i zglobova, kaže Cathy Deimek, nutricionistica u Mayo klinici. Konoplja je također rijedak veganski izvor svih osam esencijalnih aminokiselina. Studija na miševima objavljena u „European Journal of Nutrition" pokazala je da protein konoplje pomaže u smanjenju visokog krvnog tlaka.
Sjemenke lana - nedavna studija objavljena u časopisu „Nutrition Journal" izvijestila je da su nedijabetečari koji su svakodnevno jeli sjemenke lana, koje su bogate vlaknima za regulaciju šećera, povećali osjetljivost na inzulin nakon 12 nedelja. I dokument iz 2012. u „Nutrition & Metabolism" ukazao je na to da sjemenke lana mogu pomoći u snižavanju LDL kolesterola kada se pomiješa u viskoznu hranu, poput jogurta. Trideset grama ovih sjemenki ima više od dva puta omega-3 masnih kiselina, u obliku ALA, nego 115 grama lososa.
>> Sjemenke lana prava su riznica zdravlja >>
Sjemenke sezama - sjemenke sezama bogate su fitosterolom, koji se '"lijepi za kolesterol", kaže Rebecca Scritchfield, nutricionistica iz Washingtona. Neka istraživanja koja istražuju vezu između sezama i kolesterola otkrila su da je svakodnevno uzimanje sjemenki sezama imalo pozitivne učinka na razinu lipida, LHL kolesterola i ukupanu razinu kolesterola. Također, samo 1/4 šalice ima pet puta više željeza od jedne šalice sirovog špinata.
Novi komentar