« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
10 SAVJETA

Dijeta - kako izdržati do kraja?

Želite na dijetu, ali vam je već nakon par dana svega dosta? Evo nekoliko savjeta kako lakše izdržati

Dijeta je ponekad neizdrživa
Dijeta je ponekad neizdrživa (Shutterstock)
Više o

dijeta

,

mršavljenje

,

izdržljivost

,

gubitak kilograma

Dani i tjedni tijekom držanja dijete nekako prolaze sporije nego inače i samo najuporniji uspijevaju izdržati do zadanog kraja. Kako prebroditi krizne trenutke i ne odustati od konačnog cilja?

1. Realan cilj - dijetu započnite samo ako pred očima imate jasan cilj. Pritom se ne radi nužno o broju kilograma koje želite izgubiti. Izvucite omiljene traperice ili haljinu iz ormara i obećajte si da ćete se zdravo hraniti sve dok ponovno ne stanete u odabrani komad odjeće. Cilj jasno formulirajte i zapišite, a papirić zalijepite na vidljivom mjestu kako cilj ne biste izgubili iz vida.

2. Zabranite si zabrane - zabrane nas same pozivaju na to da ih prekršimo. Unaprijed izbacite rigorozne dijete koje propisuju jednoličnu prehranu jer ćete se nakon njih odmah nastaviti debljati (jo-jo efekt). Odaberite dijetu koja dozvoljava sitne grijehe (na primjer, Dijeta 5 faktora), osjećat ćete se bolje.

3. Uzmite si vremena za sebe - ako se paralelno koncentrirate na više stvari, manja je vjerojatnost da će dijeta biti uspješna. Promjena prehrane zahtjeva puno energije i važno je da imate dovoljno vremena za sebe kako ne biste zaboravili zašto ste se odlučili na dijetu.

4. Razgovarajte s obitelji i prijateljima - ukoliko živite s obitelji, njihova podrška je nužna za uspjeh. Ukućani ne moraju gladovati zajedno s vama, ali možete predložiti nekoliko novih recepata, obroke s više voća i povrća i zatražiti njihovi psihičku potporu.

5. Otkrijte uzroke - zašto ste uopće prikupili prekomjerne kilograme? Što i kako jedete? Kada jedete slatkiše i zašto? Odgovorima na navedena pitanja možete saznati stoje li iza vaših naslaga psihički uzroci ili jednostavno loše prehrambene odluke. Često jedemo jer smo nesretni, usamljeni ili pod stresom. Otkrivanje i priznavanje uzroka prvi je korak prema sprječavanju istih u budućnosti.

6. Alternativne grickalice - slatkiše uvijek treba jesti umjereno, ali unos kalorija možemo ograničiti i promjenom proizvoda koje konzumiramo. Umjesto mliječne čokolade s raznim punjenjima, priuštite si čokoladu s visokim udjelom kakaa ili niskokalorične kekse. Umjesto čipsa grickajte štapiće ili suho voće.

7. Nagradite se - cjelokupno vrijeme trajanja dijete podijelite na nekoliko kraćih etapa. Po uspješnom završetku svake etape, nagradite se odlaskom u kino ili kazalište ili si kupite sitnicu koju si već dugo želite.

8. Kupujte s popisom - u kupnju namirnica za vrijeme dijete nikad ne krećite bez popisa jer ćete sigurno završiti s nekoliko nezdravih proizvoda u košarici. Također, u kupnju ne krećite gladni.

9. Jedite polako i za stolom - brojna istraživanja pokazuju da nije zdravo jesti u žurbi i nesvjesno pred TV-om i kompjuterom. Pomirišite namirnice, uživajte u svakom zalogaju. Mozak nam tek nakon 20-tak minuta daje do znanja da smo siti.

10. Vodite dnevnik - kako biste si predočili što i kako jedite, na kraju dana zapišite sve što ste pojeli. Ne morate brojati kalorije.

05.03.2013. 20:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh