« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
CAR SAFETY

Crni automobili su opasniji na cesti od bijelih

Zbog manje uočljivosti crni, sivi, crveni i plavi automobili opasniji su u prometu od žutih i bijelih

Crna je pila opakija i opasnija od bijele
Crna je pila opakija i opasnija od bijele (Arhiva)
Više o

prometne nesreće

,

sigurnost

,

crni automobil

,

bijeli automobil

,

boja automobila

U istraživanju koje je trajalo 20 godina pokazalo se da su crni automobili najopasniji, dok su bijeli, zlatni i žuti najsigurniji automobili u prometu. Automobili crne boje će u 47 posto slučajeva češće biti sudionici u sudaru i nesrećama nego automobili drugih boja. Razlog je jasan - nije važno tko je za volanom (osim ako se radi o pijanoj osobi) već je problem u samoj boji i smanjenoj uočljivosti takvih automobila, objašnjavaju istraživači.

Crni, sivi, srebrni, crveni i zeleni opće se ne ističu u odnosu na okolinu i pozadinu, pejzaž te ostale sudionike u prometu. Do zaključaka su došli stručnjaci sa Svečilišta Monash iz Australije koji su analizirali izvješća o automobilima iz 850,000 slučajeva prometnih nesreća - uzimali su u obzir podatke o automobilu, te vremenu i obliku nesreće. Komercijalna vozila, poput taksija izostavljena su iz istraživanja.

>> Upoznajte XD, prvi hrvatski automobil

>> Jesu li današnji automobili 'previše' sigurni?

Nakon što su pokušali otkriti je li određena boja privlači vozače sklone riziku i potiče ih na divlju vožnju, istraživači su otkrili da su automobili crnih nijansi najčešći sudionici prometnih nesreća. Tijekom dana mogućnost da sudjeluje u nesreći veća je za 12 posto kod crnih automobila u odnosnu na bijele, a predvečer i tijekom noći taj se postotak penje na 47. Kako se navodi u časopisu Safety Science, odmah iza crnih slijede sivi i srebrni pa crveni i plavi.

>> Mobiteli nisu jedina opasnost za vrijeme vožnje

Stručnjaci se slažu da boja vozila igra veliku ulogu kad se promatraju sigurnosni čimbenici u prometu, ali kako dodaje dr. Stuart Newstead, važnije je to kako se vozači ponašaju, te piju li ili voze pod utjecajem opijata. „Moguće je da najjednostavnije rješenje, poput upaljenih svjetala tijekom dana, može učinkovito smanjiti rizik (od nesreće) koji je posljedica boje vozila", zaključuje na kraju Newstead.

01.08.2012. 21:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh