« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
POKAZNA FLOTA

Chevrolet Cruze - prva velika električna limuzina

General Motors najavio je testni projekt s flotom električnih vozila temeljenom na uspješnom modelu Chevrolet Cruze

Chevrolet Cruze
Chevrolet Cruze (Chevrolet)
Više o

General Motors

,

Chevrolet

,

Mad Man

General Motors najavio je testni projekt kojim želi ispitati potrebe tržišta i korisničko prihvaćanje vozila s električnim pogonom u Koreji. Projekt uključuje flotu električnih vozila temeljenu na uspješnom modelu Chevrolet Cruze. Sve električne inačice Cruzea, rezultat zajedničkog razvoja kompanija GM Daewoo, LG Chem i LG Electronics, bit će dio flote koja će se testirati u glavnom gradu Južne Koreje, Seulu.

Cilj projekta je povećati GM-ove ključne prednosti kad je riječ o elektrifikaciji vozila, a one uključuju baterije, električne motore, upravljanje energijom i punjenje. Testiranje će dati stvarne podatke o korisničkom prihvaćanju električnih vozila s baterijom, proučavat će se uzorci navika vezanih za vožnju te ponašanje prilikom punjenja, a sve uz dijeljene troškove i resurse. Ovo je ključna inicijativa u GM-ovoj globalnoj strategiji razvoja baterija i električnih vozila. Demo projekt bi trebao krenuti s radom do kraja listopada. GM-ove pokazne flote s ostalim partnerima također bi trebale krenuti s testiranjem na ostalim urbanim tržištima do kraja ove godine.

Pokazna flota vozila bit će prve električne limuzine pune veličine koje će izaći na ceste te će biti pokretane baterijama tvrtke LG Chem i pogonskim sustavima (motor/inverter) LG Electronicsa. GM-ova pokazna flota električnih vozila u Južnoj Koreji sastojat će se od Chevrolet Cruzea i GM Daewoo Lacetti Premierea. GM trenutno predstavlja ovo vozilo u Južnoj Koreji pod lokalnim brandom.

''Ovaj demo projekt s električnim Cruzeom učvršćuje GM-ovu predanost liderstvu u razvoju električnih vozila i zelenih tehnologija, nastavljajući se na naš portfelj hibrida i Chevrolet Volt'', rekao je Karl Stracke, potpredsjednik GM-ovog odjela globalnog inženjerstva.

''Primijenit ćemo naučeno iz ovog i ostalih demo projekata kako bismo svojim kupcima pružili najbolja vozila na svijetu'', kaže Karl Stracke, potpredsjednik GM-ovog odjela globalnog inženjerstva.

Električno vozilo Cruze opremljeno je 31-kilovatsatnom baterijom koja daje maksimalnu snagu 150 kW. Pokazna će flota biti pomno nadzirana kako bi se utvrdio stvaran doseg vozila ove veličine. Na određenim dijelovima testa koji će provoditi LG Chem očekuje se da će pokazna vozila postići doseg do maksimalno 160 km. Vozila ubrzavaju od 0 do 100 km/h za 8,2 sekunde i dostižu najveću brzinu od 165 km/h.

Preko standardne kućne 230-voltne utičnice električni Cruze se može potpuno napuniti za osam do 10 sati. Dio zadaće pokazne flote je testirati ''brzinsko punjenj'' koje bi moglo znatno smanjiti vrijeme potrebno za punjenje.

''Premda je pred nama još puno posla, naša sposobnost da razvijemo ovo vozilo u manje od godinu dana nudi uvid u vrlo obećavajuće planove koje imamo za naše kupce u Koreji i ostatku svijeta'', rekao je Mike Arcamone, predsjednik i glavni izvršni direktor GM Daewooa.

Chevrolet Cruze

Dok baterija često zauzme čitav prostor prtljažnika, baterija električnog Cruzea smještena je ispod vozila. Ovo omogućuje da električni Cruze ima jednako velik prtljažnik kao i konvencionalni automobili s motorima s unutrašnjim izgaranjem.

''Proširenje domaćeg tržišta električnih vozila od velikog je značenja za suradnju između GM Daewooa i tvrtke LG Chem'', rekao je Peter Bahnsuk Kim, potpredsjednik upravnog odbora i glavni izvršni direktor LG Chema. ''U protekle dvije godine stvorili smo čvrsto partnerstvo s GM-om, a sada će nam biti zadovoljstvo učiniti isto s GM Daewoom u našoj domovini.''

Od 2008. GM je surađivao s LG Chem koji je ekskluzivni dobavljač baterijskih ćelija za električno vozilo s produljenim dosegom Chevrolet Volt. Volt će biti predstavljen na američkom tržištu kasnije ove godine. Razvoj pokazne flote Chevrolet Cruzea dodatno će produbiti ovu suradnju.

20.09.2010. 13:19:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh