« Život
objavljeno prije 1 godinu i 5 mjeseci
ZANIMLJIVO

Zašto su sudačke nadoknade toliko duge na Svjetskom prvenstvu u Kataru?

U tim ranim utakmicama na SP-u mnogima je u oko upalo nešto na što nismo navikli gledajući nogometne utakmice - obilate sudačke nadoknade

Traju li traju...
Traju li traju... (Arhiva)
Više o

Katar

,

Svjetsko prvenstvo u nogometu

Nogometni obožavatelji od nedjelje imaju razloga za slavlje. Naime, počelo je Svjetsko prvenstvo koje će se do 18. prosinca održavati u Kataru. Turnir su otvorile reprezentacije Ekvadora i domaćina Katara (2:0), a dan kasnije pobjede su upisali Engleska nad Iranom (6:2) i Nizozemska nad Senegalom (2:0), dok su Sjedinjene Američke Države i Wales remizirali rezultatom 1:1. U tim susretima nije bilo iznenađenja, barem prema nekim prognozama, kao što su prognoze kakve donose one najbolje kladionice.

57 minuta sudačkih nadoknada u prve četiri utakmice

U tim ranim utakmicama na SP-u mnogima je u oko upalo nešto na što nismo navikli gledajući nogometne utakmice - obilate sudačke nadoknade. Primjerice, u susretu Engleske i Irana bile su ukupno 24 dodane minute u oba poluvremena - 14 u prvom i deset u drugom poluvremenu! U ostalim utakmicama također smo mogli vidjeti poveće količine dodanog vremena. U četiri odigrane utakmice u prva dva dana bilo je čak 57 minuta dodanog vremena. Dakle, u osam poluvremena, što je u prosjeku više od sedam minuta sudačke nadoknade po poluvremenu. Zašto je došlo do ove nagle promjene?

Vjerojatno najbolji i najpoznatiji nogometni sudac koji je ikada sudio svjetska nogometna prvenstva, Talijan Pierluigi Collina, već je govorio o problemu sudačke nadoknade koja služi za nadomjestak potrošenog vremena uzrokovanog prekidima. Ovaj 62-godišnjak trenutno radi za Međunarodni odbor nogometnih saveza (IFAB) koji je zadužen za pravila Igre diljem svijeta. Govoreći ranije ove godine, Collina je nagovijestio da bi se navijači trebali naviknuti na povećane količine dodanog vremena tijekom utakmica Svjetskog prvenstva. Talijan je također naveo svoje razloge zašto bi navijači bili zadovoljni da se ovo dogodi.

"Kao gledatelj, plaćam ulaznicu da budem fizički na stadionu ili sam kod kuće i gledam utakmicu na TV-u. I onda umjesto da vidim 90 minuta nogometa, vidim samo 44, 45 ili 46", rekao je Collina za talijansku novinsku kuću Calciatori Brutti u travnju. "Pola cijene moje ulaznice ide u neodigrano vrijeme. Većina izgubljenog vremena odvija se zbog ubacivanja lopte iz auta ili gol-auta. Ako ćemo biti malo precizniji prilikom donošenja dodanog vremena, morat ćemo se pripremiti na nadoknadu od devet minuta. Danas devet minuta bode u oči, ali dajte priliku onima koji žele vidjeti nogometnog spektakla još malo."

'S tri postignuta gola gubite 5-6 minuta'

I uoči samog početka SP-a, Collina je ponovno upitan kolika je vjerojatnost da će suci pokazivati veće dodane količine vremena tijekom Svjetskog prvenstva u Kataru. Također je rekao da je slična strategija korištena na prethodnom Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. na kojem je Hrvatska osvojila svjetsko srebro i da će se ponoviti na Bliskom istoku.

"Ono što smo već učinili u Rusiji bilo je da smo točnije izračunavali vrijeme koje treba nadoknaditi", rekao je Collina za ESPN prošlog tjedan. "Rekli smo svima da se ne iznenade ako vide četvrtog suca kako podiže elektroničku ploču s velikim brojem na njoj, recimo šest, sedam ili osam minuta. "Ako želite više aktivnog vremena, moramo biti spremni vidjeti ovu vrstu dodanog vremena. Zamislite utakmicu s tri postignuta gola. Slavlje inače traje minutu, jednu i pol. Pa s tri postignuta gola gubite pet-šest minuta. Ono što želimo učiniti je točno izračunati dodano vrijeme na kraju svakog poluvremena."

Vjerujemo kako se ova promjena svidjela većini navijača, kako onima pred TV ekranima, tako i onima koji su u Kataru te onima koji se spremaju na put avionom u Katar narednih dana.

23.11.2022. 09:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    23.11.2022. 13:37
    9 min je puuuno treba biti 5 min i gotovo
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh